Semne Simptome Litera A

Afazie

Limbajul vorbit dificil poate fi rezultatul problemelor cerebrale sau ale nervilor care controleaza muschii faciali, laringele si corzile vocale necesare pentru a vorbi. De asemeni bolile musculare si conditiile care afecteaza mandibula, dintii si gura pot afecta vorbitul. Unele conditii sunt prezente la nastere in timp ce altele sunt rezultatul bolilor metabolice, infectiilor, tumorilor sau leziunilor. Anomaliile corzilor vocale cum sunt inflamatiile, polipii, chisturile si tumorile pot afecta calitatea vocii.
Un numar de tipuri diferite de tulburari ale limbajului pot apare, folosindu-se numerosi termeni pentru a le descrie. Afazia este pierderea posibilitatii de a intelege limbajul vorbit sau scris si apare datorita tulburarilor unor zone ale creierului care sunt folosite la procesarea limbajului.

Dizartria se refera la tulburarile in pronuntarea unor sunete sau cuvinte si se datoreaza in general unor probleme ale controlului muscular. Aceste persoane articuleaza prost cuvintele si au probleme cu deglutitia. Disfonia spasmodica este o conditie caracterizata prin vorbire dificila datorita spasmelor musculare repetitive ale muschilor care controleaza corzile vocale. Apraxia verbala sau dispraxia este o tulburare a vorbirii in care o persoana prezinta probleme cand doreste sa pronunte un cuvint corect.

Cauzele afaziei:

  • alcoolism, boala Alzheimer, scleroza amiotrofica laterala
  • sindrom Angelman, autism, botulism, tumori cerebrale
  • paralizia cerebrala, despicaturile palatine, ontuziile, dementa
  • abuzul de droguri, paralizia Bell, boala Huntington
  • laringita, scleroza multipla, miastenia gravis, boala Parkinson
  • epilepsia, atacul cerebral, atacul ischemic tranzitor.