Aironyl, sirop

Compozitie Aironyl

Aironyl, sirop

Aironyl – sirop contine: Sulfat de terbutalina – 1,5 mg/5 ml.

Actiune terapeutica Aironyl

Stimulant selectiv al receptorilor B2 adrenergici, eliminand spasmul bronsic; efectul asupra receptorilor B1 si implicit asupra actiunii cardiace este redus. Terbutalina exercita un efect protector asupra mastocitelor, prevenind astfel eliberarea substantelor bronho-constrictoare. La dozele terapeutice, prin stimularea receptorilor B2 la nivelul fibrelor uterine, realizeaza o reducere aamplitudinii si frecventei contractiei uterine. Concentratia maxima plasmatica se realizeaza dupa 1 pana la 3 ore de la administrarea produsului pe cale orala. Numai 15-20% din substanta se fixeaza pe proteinele plasmatice. Terbutalina se metabolizeaza in majoritate la nivel hepatic intr-un derivat sulfocongut. Excretia se face pe cale urinara ca derivat sau ca atare.

Indicatii

Astm bronsic, bronsite cronice, emfizem pulmonar si alte afectiuni bronhopulmonare insotite de spasm bronsic.

Mod de administrare

Adulti: 1-2 lingurite de 3 ori pe zi.
Copii intre 2-5 ani: 1/2-1 lingurita de 3 ori pe zi.
Copii intre 6-12 ani: 1-2 lingurite de 3 ori pe zi.

Contraindicatii

Hipersensibilizare cunoscuta la unul din componentii produsului. Pacientii care sufera de hipertensiune arteriala severa, insuficienta miocardica si hipertiroidism, precum si cei sensibili la aminele simpatomimetice. Eclampsie, preeclampsie, hemoragie uterina.

Precautii

Administrarea in cursul sarcinii si al alaptarii: Nu s-a determinat inca siguranta in cazul administrarii in primul trimestru al sarcinii si de aceea se va evita administrarea produsului in cursul primelor 3 luni de sarcina. Substanta se excreta prin laptele matern de aceea nu va fi administrata femeilor care alapteaza.

Reactii adverse

Pot sa apara: tahicardie, eritem, cefalee, vertij, tremuraturi, crampe musculare, greata, varsaturi. Pot sa apara reactii alergice. Aceste efecte dispar de obicei dupa prima saptamana de tratament.