Alimentatia corecta – un factor de sanatate

alimentatia-corecta-un-factor-de-sanatateNiciodata, ca acum nu s-a acordat o atat de mare importanta nutritiei in profilaxia si patologia umana. In ultimele decade ale nutritiei un rol din ce in ce mai important se acorda relatiei alimentatie-boala, in speranta ca se vor putea elabora strategii precise pentru complexul alimentatie-sanatate. Problema a depasit limitele stiintei capatand valente politice, economice cu implicatii sociale care in cadrul unui concept alimentar unitar, care decid strategia nutritionala, starea de nutritie si de sanatate a unei natiuni.

In prezent se considera ca nutritia este implicata in toata patologia umana, mai putin accidentele si bolile infectioase desi daca ne gandim bine, o serie de boli infectioase au drept etiologie, o proasta igiena a alimentelor care induc grave perturbari in starea de sanatate (boli diareice acute de diverse etiologii – salmonela, shigela, stafilococul,clostridium botulinum, toxiinfectii alimentare,etc).

Peste 90% din bolile cardiovasculare, metabolice, canceroase, alergice, aterosclroza, hipovitaminozele,denutritia energoproteica deriva sau sunt induse de o alimentatie deficitara, fie ca este vorba de malnutritia de exces , fie ca este vorba de malnutritia deficitara.

Numeroase studii epidemiologice nationale si mondiale certifica faptul ca intre alimentatie si boala este o stransa corelatie care se evidentiaza tot mai pregnant in declansarea cancerului, determinand lumea stiintei sa indice o noua orientare dand prioritate programelor de studii privind rolul factorilor alimentari in incidenta cancerelor dar si a bolilor metabolice, cardiovasculare, etc.

Complexitatea relatiei om-aliment, se evidentiaza pe multiplele cai prin care nutritia afecteaza fiinta umana. Ca este vorba de metabolism, homeostazie, imunocompetenta, echilibrul energetic si termic, dezvoltarea celulara, activitatea motorie si comportamentul, nutritia exercita o mare influenta asupra acestora si in final modifica comportamentul. Dezechilibrul dintre aport si necesarul de substante biologic-active determina profunde modificari metabolice care amprenteaza patologia omului modern. Interactiunea complexa dintre alimentatie si starea de sanatate au determinat relevarea unor aspecte deosebite si noi orientari in nutritie cu consecinte majore in cercetare, secolul XXI, fiind numit pe buna dreptate „SECOLUL NUTRITIEI”.


2 comentarii la „Alimentatia corecta – un factor de sanatate

  • 24/02/2009 la 17:40
    Permalink

    Buna ziua.Va rog foarte mult sa ma ajutati,am dureri foarte mari in partea stanga,la care se adauga stari de voma.Aseara am ajuns la spital unde am facut ecografie abdominala,dr.a spus ca nu am nimic totul este bine.Cu doua saptamani in urma am facut si analize care si acestea au iesit bine.Va rog ajutati-ma nu stiu ce sa mai fac si ce medicamente sa iau in afara de no-spa si metroclopramid,acestea fiind date de dr.Multumesc

    • 27/02/2009 la 12:11
      Permalink

      Buna ziua stimata Domna. Recomand de urgenta o endoscopie digestiva superioara.
      Va doresc numai bine si multa sanatate

Comentariile sunt închise.