Dieta Gastrita

Alimentatia corecta in gastrite

In caz de gastrita fiecare trebuie sa-si analizeze singur modul de alimentatie, sa respecte orele de masa. Daca mananca doar dimineata si seara, sarind peste masa de pranz, se aduna in miezul zilei prea mult acid clorhidric, care nu descompune mancarea si roade mucoasa stomacului ducand astfel la o gastrita.
Persoana care sufera de gastrita trebuie sa rareasca mesele copioase, festinurile. Si sa nu uite ca alcoolul  pur si simplu parleste mucoasa stomacului.
Fumatul micsoreaza cantitatea de sange ce trebuie sa ajunga in vase in procesul de digestie, fiindca nicotina nu numai ca infunda vasele, dar provoaca si spasme de contractie in vasele sangvine. Mancarea nu trebuie sa fie prea fierbinte si sa se consume mai putine prajeli. Nici otetul prea mult nu face bine celor cu gastrita.
Cateva reguli de alimentatie in cazul gastritelor
– In primul rand, printr-un regim alimentar cumpatat, cu mese la ore fixe, fara a fi prea bogate in alimente. Nici sa mancam prea condimentat. Sa nu avem mese prea abundente in alimente bogate in fibre, sa nu inghitim samburi, iar mancarea sa nu fie prea fierbinte.
-Ideea de baza a alimentatiei in gastrite este sa fractionam masa in 5-6 mese pe zi, pentru a ne feri de incarcarea stomacului cu o singura masa satioasa.
-Renuntati la fumat si pe cat posibil la alcool.
-Gusturile de dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa pusee de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat.
-Pentru a se calma durerile de stomac care pot aparea este bine sa se utilizeze ceaiurile medicinale de menta, musetel, chimen si rostopasca.
In cazul gastritelor cronice hiperacide este recomandat ca regimul sa fie tinut chiar timp de 3-4 ani pentru ca gastrita sa se vindece total.

Alimente permise in gastrite

Fainoase – Fainoasele albe trebuie fierte foarte bine si este preferabil sa fie servite sub forma de sufleuri sau budinci. Este permisa si mamaliga, dar foarte bine fiarta.
Carne – Este permisa carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime. Carnea poate fi servita doar sub forma de rasol, sufleu sau budinca. Pestele alb este de asemenea permis si doar sub forma de rasol.
Branzeturi – Sunt permise branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
Iaurt-aliment bazic ajuta la distrugerea bacteriei care cauzeaza formarea n exces a acizilor din stomac.
Oua – Ouale sunt permise dar numai fierte si moi. Puteti face si ochiuri romanesti (in apa fiarta).
Legume – Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea. Legumele pot fi servite fierte sau sub forma de piureuri, supe-creme sau sufleuri.
Fructe – Sunt permise sucurile dulci, piureurile de fructe sau compotul. Nu sunt permise decat fructele dulci (deci, nu si citricele).
Grasimi – Sunt permise untdelemnul, galbenusul de ou,untul proaspat.
Bauturi – Este permis sa beti lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
Dulciuri – Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de crema de branza de vaci.
Zahar – Este permis zahar cu moderatie, miere amestecata cu unt.

ALIMENTE INTERZISE IN GASTRITA
Gastrita cronica este determinata de tratamentul incorect al gastritei acute, consumand alimente condimentate, iritante, mancaruri fierbinti, mese la ore neregulate, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, unele medicamente, substante toxice
Mestecatul insuficient, in graba, este un obicei care constituie o agresiune in plus asupra stomacului.

Fainoase – Este interzisa cu desavarsire painea, atat cea neagra, cat si cea alba. Sunt permisi pesmetii special pentru cei bolnavi de gastrita.
Carne – Sunt intersize carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vanatul, conservele de carne, snitelul, tocaturile si piftia. Sunt intersize de asemenea carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.

Branzeturi – Sunt interzise branzeturile fermentate, sarate sau conservate.
Oua – Sunt interzise ouale prajite sau cele fierte tari.
Legume – Sunt interzise legumele tari si crude, cum ar fi ridichile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul. Nu este permis sa se serveasca legumele prajite. Muraturile sunt de asemenea de evitat.
Fructe – Sunt interzise nucile, migdalele, alunele, fisticul si cele care au multe lipide in general.
Grasimi – Sunt interzise untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantana acra, untul sarat sau seul.
Bauturi – Sunt strict interzise lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.
Dulciuri – Dulciurile interzise sunt cele care au aluaturi dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.

MEDICAMENTE IN GASTRITA. In caz de gastrita se recomanda medicamente ce protejeaza si refac mucoasa gastrica. Mai trebuie inghitite si medicamente care reduc aciditatea din stomac. Nu trebuie uitati acei substituenti de fermenti ai pancreasului. Si totul trebuie completat cu medicamente ce inlesnesc activitatea bilei.