Dictionar medicamente litera A

Almagel, gel

Compozitie

Almagel, gel

Almagel: gel indulcit si aromatizat, pentru uz intern, continand la 5 ml (o lingurita mensura): si hidroxid de aluminiu gel 0,3 g hidroxid de magneziu gel 0,1 g (flacon cu 170 ml);
Almagel A: gel indulcit si aromatizat, pentru uz intern, continand la 5 ml (o lingurita mensura): hidroxid de aluminiu gel 0,3 g, hidroxid de magneziu gel 0,1 g si benzocaina (anestezina) 0,1 g (flacon cu 170 ml).

Actiune terapeutica Almagel

Antiacid gastric neutralizat prin hidroxidul de aluminiu si hidroxidul de magneziu;
Almagel A contine si benzocaina, care are actiune anestezica locala.

Indicatii Almagel

Ulcer duodenal si ulcer gastric, gastrita hiperacida, esofagita de reflux.

Mod de administrare

Oral, cate 1-2 lingurite la 1 si 3 ore dupa mese, apoi se reia ciclul masa-antiacid.

Contraindicatii

Abdomen acut, gastrita hipoacida, alergie la benzocaina, stari de hiperfosfatemie; Prudenta in insuficienta renala avansata (risc de acumulare a magneziului si aluminiului). Antiacidele pe baza de aluminiu si magneziu micsoreaza absorbtia intestinala a tetraciclinelor, dioxinei si altor medicamente;
Administrarea acestora trebuie facuta cu cel putin o ora inainte sau 3 ore dupa Almagel;
Benzocaina poate antagoniza actiunea sulfonamidelor antibacteriene (prin acidul p-aminobenzoic, pe care il elibereaza prin hidroliza).

Reactii adverse

Rareori reactii alergice cutanate (la benzocaina);
Tratamentul indelungat, abuziv, poate fi cauza de carenta fosfatica (in intestin se formeaza fosfat de aluminiu insolubil, care se elimina), cu osteoporoza, hipercalciurie si nefrolitiaza secundara.