Antilerg f, solutie oftalmica

Compozitie Antilerg f

Antilerg f

Dexametazona fosfat sodic echivalent cu dexametazona fosfat 1 mg/ml; neomicinasulfat echivalent cu neomicina baza 3,5 mg/ml; clorura de benzalconiu 0,01%.

Actiune terapeutica Antilerg f

Antilerg-F combina cu succes actiunea dexametazonei cu cea a neomicinei. Dexametazona este un corticosteroid care suprima raspunsul inflamator aparut datorita diversilor agenti si inhiba efectul alergic si multiplicarea limfoblastilor. Neomicina este un bacteriostatic si bactericid pentru colibacili, Proetus, Salmonele, Shigella. Este slab activ pentru coci gram pozitivi, inactiv fata de coci gram negativi, ciuperci, virusuri.

Indicatii Antilerg f

O astfel de combinatie (corticosteriod + antibiotic) este indicata in inflamatiile oculare unde este necesara folosirea concomitenta a unui antibiotic.

Mod de administrare Antilerg f

Se instileaza 1-2 picaturi in sacul conjunctival la interval de 1 ora in timpul zilei si la interval de 2 ore noaptea. Dupa aparitia unui raspuns favorabil se reduce doza la 1 picatura la interval de 4 ore; apoi 1 picatura de 3-4 ori pe zi poate fi o doza suficienta pentru controlul simptomelor. Prescriptia initiala nu trebuie sa depaseasca 20 ml si nu trebuie sa se reia inainte de o noua evaluare medicala.

Contraindicatii

Keratite, herpes simplex epitelial, varicella si multe alte tulburari virale ale corneei si conjunctivei; hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.

Precautii

Folosirea indelungata a produsului poate duce la glaucom, cu afectarea nervului optic, deprecierea acuitatii vizuale si reducerea campului vizual. Folosirea prelungita poate inhiba de asemenea raspunsul imun al organismului, crescand astfel riscul infectiilor oculare secundare. In toate acele boli care produc subtierea corneei si a scleroticei, perforarea poate sa apara in urma folosirii corticosteroizilor topici. In conditiile unui ochi acut purulent, corticoizii pot masca infectia sau pot declansa infectii latente. Daca produsul se foloseste 10 zile sau mai mult, presiunea intraoculara trebuie masurata periodic si monitorizata chiar in cazurile dificile (la copii sau la pacienti necooperanti). Medicatia corticosteroidiana aplicata in tratamentul herpesului simplex necesita precautii deosebite.
Neomicina sulfat poate produce ocazional reactii cutanate; daca se observa astfel de reactii, se recomanda intreruperea tratamentului.
Folosirea in sarcina: Siguranta folosirii corticosteroizilor topici in timpul sarcinii nu a fost stabilita.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii secundare datorate prezentei unui ingredient antiinfectios sunt cele alergice. Reactiile datorate componentului corticosterioidian sunt: cresterea presiunii intraoculare, cu posibilitatea dezvoltarii glaucomului si afectarea nervului optic, precum si vindecarea intarziata a ranilor. Dupa folosirea combinatiilor de corticosteroizi si antibiotice s-a constatat aparitia unor infectii secundare.
Infectiile fungice ale corneei, in mod special, au coincis cu administrarea pe termen lung a corticosteroizilor. Ca urmare, trebuie luata in considerare posibilitatea invaziei fungice in cazul oricarei ulceratii corneene persistente, acolo unde s-a aplicat terapie cu corticosteroizi.