Arsurile de stomac sunt simptomele clare ale bolii de reflux gastroesofagian

Arsurile de stomac sunt simptomele clare ale bolii de reflux gastroesofagian Arsurile de stomac sunt simptomele clare ale bolii de reflux gastroesofagian (BRGE),  sunt un grup de simptome si semne asociate cu regurgitarea  acidului gastric pana in faringe si cavitatea bucala. Studiile recente facute pe pacienti care sufereau  de BRGE au demonstrat o prevalenta inalta a bolii   in special in societatile occidentale. Boala de reflux gastroesofagian  este asociata  cu o diminuare semnificativa a sanatatii si calitatii vietii.

Arsurile stomacale, asociate cu regurgitarea acida si senzatia de inghitire dureroasa, sunt considerate a fi extrem de specifice  pentru BRGE. Foarte putine studii epidemiologice au fost efectuate cu privire la arsurile stomacale si numai una singura  a fost bazata pe un studiu demografic.

Istoria bolii de reflux gastroesofagian  sau a arsurilor stomacale  a beneficiat de putina atentie. Fiziopatologia BRGE si a arsurilor stomacale sunt practic necunoscute.

Un studiu de cercetare, a fost recent publicat in revista  World Journal of Gastroenterology, in legatura cu aceasta afectiune. Autorii au cercetat natura arsurilor stomacale la populatia  islandeza pe o perioada de aproximativ 10 ani, precum si evaluarea  factorilor determinanti  a arsurilor stomacale  atat fizic cat si sociodemografic.

Studiul a aratat ca arsurile stomacale  sunt o afectiune comuna pentru populatia din Islanda. Prevalenta bolii este usor mai mare decat cea raportata in alte tari. Arsura la stomac este o afectiune cronica, care afecteaza  fiecare a cincea persoana  in fiecare saptamana.  Subiectii  cu un indice de masa  corporala mai mic sau mai mare decit greutatea normala au mai multe sanse de a suferi de  arsurii la stomac, decat subiectii cu o greutate corporala normala.

Arsurile la stomac nu par sa aiba legatura cu produsele alimentare si consumul  bauturilor alcoolice, dar unul din cinci subiecti ai studiului, care sufereau de arsuri la stomac au evitat un anumit aliment sau o anumita bautura. Arsurile la stomac au avut un impact mare asupra activitatilor de zi cu zi si a calitatii vietii. Jumatate dintre subiectii studiului  au prezentat tulburari de somn din cauza acestei afectiuni.

Acest studiu absolut inovator creeaza o baza de date pentru viitoarele studii stiintifice si se spera  sa stimuleze studiile medicale de acest gen si in alte tari.

Prevalenta foarte inalta a bolii si cercetarile  internationale ar putea contribui decisiv la intelegerea fiziopatologiei bolii respective.