Asentra

Compoziţie Asentra

Asentra, comprimate filmate 50 mg
Un comprimat filmat conţine sertralină 50 mg sub formă de clorhidrat de sertralină 55,95 mg şi excipienţi: fosfat de calciu dibazic, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu, hidroxipropilceluloză, talc, stearat de magneziu, Opadry 03H28758.
Asentra, comprimate filmate 100 mg
Un comprimat filmat conţine sertralină 100 mg sub formă de clorhidrat de sertralină 111,90 fosfat de calciu dibazic, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu, hidroxipropilceluloză, talc, stearat de magneziu, Opadry 03H28758.

Ce este Asentra?

Asentra conţine sertralină, substanţă care aparţine grupului de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.

Pentru ce foloseşte Asentra?

Asentra este un medicament pentru tratamentul depresiilor cu sau fără anxietate, al tulburărilor de panică (perioade scurte de anxietate major ă sau atacuri de panică), tulburărilor obsesiv-compulsive (impulsuri compulsive, comportament ritual, de exemplu spălatul des al mâinilor).

Înainte de a începe tratamentul cu Asentra

Informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni cronice, tulburări metabolice, dacă aţi avut sau aveţi hipersensibilitate (alergie) la sertralină sau la oricare dintre excipienţii produsului sau dacă luaţi alte medicamente.

Cine nu ar trebui să ia Asentra ?

Nu utilizaţi Asentra dacă aveţi hipersensibilitate la sertralină sau la oricare dintre excipienţii produsului sau dacă faceţi tratament cu medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (MAO) sau aţi făcut tratament cu acestea în ultimile două săptămâni.

Precauţii

Vă rugăm informaţi medicul dacă:

  • aveţi vreo afecţiune hepatică (la nevoie, medicul va reduce doza sau va prelungi intervalul dintre doze)
  • aveţi (chiar ocazional) sau aţi avut crize epileptice
  • aveţi vârsta sub 16 ani

Administrarea Asentra cu alimente şi băuturi

Nu se recomandă administrarea Asentra concomitent cu suc de grapefruit.

Sarcină şi alăptare

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de administrarea oricărui medicament.
Nu a fost stabilită siguranţa folosirii acestui medicament în sarcină şi alăptare. Dacă sunteţi însărcinată, intenţionaţi să deveniţi sau dacă alăptaţi, se recomandă consult medical în privinţa oportunităţii administrării sertralinei.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Medicamentul poate reduce abilităţile psihofizice ale pacienţilor, în special în administrare concomitentă cu alcoolul etilic sau anumite medicamente. Cereţi sfatul medicului în legătură cu oportunitatea conducerii autovehiculelor sau folosirii utilajelor; decizia medicului se va baza pe aprecierea severităţii afecţiunii, răspunsului terapeutic şi a eventualelor reacţii adverse.

Ce alte medicamente pot interacţiona cu Asentra?

Informaţi medicul dacă faceţi alte tratamente, chiar dacă sunt medicamente fără prescripţie.
Acest lucru este important, deoarece sertralina poate modifica acţiunea anumitor medicamente, sau unele medicamente pot influenţa efectele sertralinei. Este vorba de medicamente ce conţin: carbamazepină, fenitoin, sumatriptan, fenfluramină, tramadol, diazepam, tolbutamidă şi cimetidină. Dacă luaţi litiu sau warfarină, este posibil ca medicul să recomande teste hematologice.
Nu se recomandă administrarea sertralinei concomitent cu alcoolul etilic.

Doze şi mod de administrare

Urmaţi cu stricteţe sfatul medicului. Nu modificaţi dozele şi nu opriţi tratamentul fără a întreba în prealabil medicul.
Informaţi-vă în legătură cu durata tratamentului.
Luaţi medicamentul o dată pe zi, dimineaţa sau seara.
Depresie
Doza iniţială uzuală este de 50 mg sertralină (Asentra 1 comprimat filmat de 50 mg) o dată pe zi. Dacă tratamentul nu este eficient, medicul poate creşte doza treptat, la intervale de cel puţin o săptămână, cu 50 mg sertralină (Asentra 1 comprimat filmat de 50 mg), până la maxim 200 mg sertralină pe zi (Asentra 4 comprimate de 50 mg sau 2 comprimate de 100 mg).
Tulburări obsesiv-compulsive
Doza iniţială este de 50 mg sertralină (Asentra 1 comprimat filmat de 50 mg) o dată pe zi. Dacă tratamentul nu este eficient, medicul poate creşte doza treptat, la intervale de cel puţin o săptămână, cu 50 mg sertralină (Asentra 1 comprimat filmat de 50 mg), până la maxim 200 mg sertralină pe zi (Asentra 4 comprimate de 50 mg sau 2 comprimate de 100 mg).
Copii
Copii 6 – 12 ani
Doza iniţială este de 25 mg sertralină o dată pe zi, administrată dimineaţa sau seara. După o săptămână do z a poate fi crescută la 50 mg, o dată pe zi.
Copii 13 – 17 ani
Doza iniţială este de 50 mg sertralină o dată pe zi, administrată dimineaţa sau seara. Doza zilnică poate fi crescută treptat cu 50 mg, la intervale de cel puţin 1 săptămână, până la o doză maximă de 200 mg sertralină pe zi.
Tulburări de panică
Doza iniţială este de 25 mg sertralină o dată pe zi, administrată dimineaţa sau seara. După o săptămână, doza zilnică va fi crescută la 50 mg sertralină o dată pe zi, după care poate fi crescută treptat cu 50 mg, la intervale de cel puţin 1 săptămână, până la maxim 200 mg sertralină pe zi. Ameliorarea simptomatologiei poate fi observată după 7 zile de tratament. La fel ca şi în cazul celorlalte antidepresive, efectul optim apare după 2 – 4 săptămâni de tratament.
În tratamentul de întreţinere, pentru profilaxia recurenţei sau apariţiei altor episoade depresive, se recomandă doza eficace cea mai scăzută, care se stabileşte în corelaţie cu răspunsul terapeutic. Comprimatele nu vor fi supte sau zdrobite.
Luaţi medicametul zilnic, regulat. Veţi începe să vă simţiţi mai bine după prima săptămână sau într-un interval de 2-4 săptămâni de tratament. Continuaţi tratamentul, după indicaţiile medicului. Acesta este singurul care decide când trebuie oprită terapia.
Dacă apreciaţi că efectele medicamentului sunt prea slabe sau prea puternice, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă luaţi mai mult Asentra decât ar fi necesar
Dacă aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată , adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă uitaţi să luaţi Asentra
Nu luaţi doze duble pentru a înlocui o doză uitată.
Continuaţi să luaţi medicamentul după indicaţiile medicului (conform schemei de bază).

Efecte ale întreruperii tratamentului cu Asentra

La întreruperea tratamentului cu s ertralină, rareori pot să apară simptome ca: ameţeli, tremurături, anxietate, greaţă şi palpitaţii.

Reacţii adverse

La fel ca toate medicamentele şi Asentra poate provoca recţii adverse.
Pot apărea următoarele reacţii adverse: greaţă, diaree, constipaţie, tremurături, transpiraţii, disfuncţii sexuale (ejaculare întârziată), ameţeli, insomnie sau somnolenţă excesivă, apetit redus şi pierdere în greutate. Aceste reacţii adverse sunt de obicei uşoare şi dispar la continuarea tratamentului.
Pot să apară reacţii adverse rare: crampe, reacţii alergice (dificultăţi în respiraţie sau dureri toracice, tumefacţia pleoapelor, feţei, sau buzelor, urticarie, prurit generalizat), mişcări bruşte, involuntare, dureri abdominale, neregularităţi ale ciclului menstrual, tumefacţia dureroasă a sânilor cu posibilă secreţie lactată.
La observarea oricărei reacţii adverse, inclusiv a celor nemenţionate în acest prospect, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Păstrare

A nu se folosi după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25 0C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.