Aspenter

Compozitie aspenter

Aspenter

Un comprimat filmat gastro-rezistent contine acid acetilsalicilic 75 mg si excipienti: nucleu – celuloza microcristalina (Avicel PH 101), amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu si film – talc, copolimer de acid metacrilic tip C, trietilcitrat, simeticona emulsie.

Indicatii aspenter

– Profilaxia recidivei infarctului miocardic
– Tratamentul infarctului miocardic acut
– Tratamentul anginei pectorale instabile
– Pentru mentinerea revascularizarii dupa angioplastie si bypass coronarian
– Profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si a infarctului cerebral.
Comprimatele care contin doze mici de acid acetilsalicilic nu sunt potrivite pentru folosirea in scop analgezic, antipiretic si antiinflamator (aceste actiuni apar la doze mai mari).

Contraindicatii aspenter

– Alergie la acidul acetilsalicilic sau la alte componente ale produsului
– Intoleranta la antiinflamatoriile nesteroidiene
– Diateze hemoragice
– Ulcer gastric sau duodenal in evolutie.

Reactii adverse aspenter

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate. Au fost semnalate sangerari diverse – hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritatie gastrica sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal. Sunt posibile reactii alergice, manifestate indeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm sau reactii anafilactice. Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacienti idiosincrazici.

Mod de administrare aspenter

Doza recomandata pentru profilaxia si tratamentul accidentelor coronariene este de un comprimat (75mg) de 1-4 ori pe zi. In infarctul miocardic acut administrarea se va face imediat dupa debutul simptomelor.
Pentru profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si infarctului cerebral se recomanda cate un comprimat de 1-2 ori pe zi. Comprimatele se inghit nesfaramate, cu o canlitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.

Precautii

Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenta in urmatoarele situatii clinice:
– pacienti cu teren alergic; in caz de astm bronsic si alte brohopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali, reactii alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicala
– episoade de ulcer gastro-duodenal activ in antecedente
– afectiuni cu risc hemoragic, menometroragii
– insuficienta cardiaca necompensata
– deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza

Sarcina si alaptarea

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen in studii experimentale, la animale de laborator.
Studii epidemiologice la femeia insarcinata nu au evidential efecte teratogene si fetotoxice in conditiile administrarii in primele 2 trimestre de sarcina, dar experienta este limitata pentru utilizarea cronica de doze mari. Folosirea in ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardio-pulmonara si renala la fat, inchiderea precoce a canalului arterial, intarzierea si prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) si cresterea frecventei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).
In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. In ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate).
Deoarece acidul acetilsalicilic trece in lapte, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in functie de raportul risc/beneficiu.

Forma de prezentare: Cutie cu 5 blistere continand cate 10 comprimate filmate gastro-rezistente. Cutie cu 3 blistere a cate 10 comprimate filmate gastro-rezistente.

3 comentarii la „Aspenter

    • 01/04/2011 la 08:51
      Legătură permanentă

      Poti sa iei Rompirin E de la Antibiotice Iasi, e foarte bun si eu am diabet

Comentariile sunt închise.