Semne Simptome Litera A

Ataxia

Ataxia este un semn si simptom neurologic caracterizat de lipsa coordonarii miscarilor musculare. Ataxia este o manifestare non-specifica clinica implicind disfunctia unor parti ale sistemului nervos care coordoneaza miscarea, cum este cerebelul.

Tipuri de ataxie:

Ataxia cerebelara:

Termenul ataxie cerebelara indica ataxia datorita disfunctiei cerebelului. Aceasta determina o varietate de deficite neurologice cum este hipotonia antagonista, asinergia, dismetria, discronometria si disdiadocokinezia. Cum si unde se manifesta aceste anomalii depinde de structurile cerebelare care sunt afectate si daca leziunile sunt bilaterale sau unilaterale.
Disfunctia vestibulocerebelului afecteaza echilibrul si controlul ochilor. Aceasta se manifesta prin instabilitate posturala in care persoana tinde sa separe picioarele cind sta pentru a cistiga o baza de sustinere mai larga si a evita oscilatiile. Instabilitatea este astfel agravata cind persoana sta cu picioarele alaturate, indiferent daca ochii sunt inchisi sau deschisi-reprezentind testul Romberg negativ.

Disfunctia spinocerebelului:

Pacientii se prezinta cu un mers de balansat, cu deviatii laterale si pasi inegali. Aceasta parte a cerebelului regleaza miscarile corpului si ale membrelor.

Disfunctia neocerebelului:

Se prezinta cu tulburari in efectuarea miscarilor voluntare, tremor de intentie, anomalii ale scrisului si un tip particular de disartrie.
Ataxia senzoriala:
Termenul de ataxie senzoriala indica ataxia datorita proprioperceptiei (sensibilitatea la pozitia articulatiilor si a partilor corpului), care in general depinde de disfunctia coloanelor dorsale ale maduvei spinarii, deoarece acestea poarta informatia proprioceptiva la creier. Se prezinta ca mers stepat, instabilitate posturala. Cind pacientul sta in picioare cu miinile intinse spre examinator, daca ochii sunt inchisi degetul pacientului va tinde sa cada.

Ataxia vestibulara:

Termenul de ataxie vestibulara indica ataxia datorita disfunctiei sistemului vestibular, care in cazurile acute si unilaterale este asociata cu vertigo proeminent, greata si varsaturile. In debutul lent, cazurile cronice bilaterale de disfucntie vestibulara aceste manifestari caracteristice pot lipsi, iar dezechilibrul poate fi singura manifestare.

Cauze ce pot determina ataxie:

Cele trei tipuri de ataxie au cauze care se intrepatrund.
Leziunile focale:
Orice tip de leziune focala a sistemului nervos central (atacul cerebral, tumorile, scleroza multipla) vor cauza tipul de ataxie care corespunde localizarii leziunii.
Substantele exogene:
Substantele exogene care cauzeaza ataxia prezinta un efect depresiv asupra functiei sistemului nervos central. Cel mai comun exemplu este alcoolul care este capabil sa cauzeze ataxie cerebelara si vestibulara reversibila.
Deficitul de vitamina B12:
Acest deficit poate cauza printre alte anomalii neurologice ataxie senzoriala.
Degenerarea cerebelara non-ereditara:
Cauzele nonereditare ale degenerarii cerebelare cuprind: abuzul de etanol, degenerarea paraneoplazica, edemul cerebelar de inalta altitudine, boala celiaca, hidrocefalia si cerebelita.

Ataxia ereditara:

Ataxia poate depinde de tulburari ereditare constind in degenerare a cerebelului sau maduvei: : ataxia Friedreich, boala Niemann Pick, ataxia-teleangiectazia si abetalipoproteinemia.

Tratament ataxie:

Nu exista un tratament specific al ataxiei, desi dizabilitatea consecutiva poate fi redusa prin terapie fizica, incluzind exercitiile, alaturi de aplicarea dispozitivelor ortopedice pentru picioare. Cazurile severe pot ajunge in scaun cu rotile.

Este obligatoriu sa se consulte un neurolog de la inceput. Daca exista vertij, tinitus sau surzenie trebuie realizata o audiograma si un test caloric. Daca acestea sugereaza defect de nerv VIII trebuie realizata o tomografie computerizata sau un RMN al creierului.

Durerile de cap, nistagmusul sustinut, edemul de papila sunt alte indicatii pentru tomografie sau RMN. Daca se suspecteaza scleroza multipla RMN-ul este foarte util precum si analiza gamma globulinei si proteina mielinica primara in lichidul cefalorahidian. Daca sunt supectate boli vasculare, angiografie in rezonanta magnetica poate evalua vasele vertebro-bazilare. Daca nu se poate face acest test, angiografia cerebrala poate fi utilizata. Pacientii cu reflexe hipoactive sau hipoestezii la nivelul membrelor au nevoie de o investigatie neurologica.

Prezenta ataxiei in conditiile unui examen neurologic normal necesita un consult psihiatric.