Beclomet

Compozitie Beclomet

Beclomet

Flacon presurizat de 10 ml continand 10 mg beclometazon dipropionat (subst.activa), acid oleic, triclorfluormetan si diclordifluormetan q.s. ad 10ml (echivalent cu 200 de pufuri).
1 Doza contine 0,05 mg – 50 mg de substanta activa (0,05 g beclometazona/puf)

Actiune terapeutica Beclomet

Beclometazon dipropionat este un compus steroidic sintetic cu actiune topica marcata, antiinflamatorie, fara efecte sistemice, pentru dozele terapeutice (absorbtia fiind neglijabila). Difera, ca structura, de betametazona, prin inlocuirea atomului de fluor din pozitia 9 cu unul de clor.
Proprietatile antiinflamatorii sunt importante (indexul vasoconstrictiei relative la testarile cutanate: 1 pentru hidrocortizon, 3 600 pentru betametazon, 500 pentru beclometazon). Nu are efecte mineralocorticoide, cele glucocorticoide sunt inferioare celor ale bexametazonei sau betametazonei.

Indicatii Beclomet

Rinite alergice sezoniere sau permanente; rinite vasomotorii corticodependente.

Mod de administrare Beclomet

Adulti: 1 puf de 4 ori/zi in fiecare nara (doza zilnica 0,4 mg);
Copii: 1 puf de 2-4 ori/zi, in fiecare nara, in functie de varsta si severitatea bolii; doza maxima zilnica pentru adulti, 20 aplicatii (1 mg/zi);
Copii sub 12 ani: 10 aplicatii (0,5 mg/zi).

Contraindicatii Beclomet

Nu exista contraindicatii absolute. Se evita in primul trimestru de sarcina, precautii la pacientii cu tuberculoza asociata.

Reactii adverse

Cea mai obisnuita reactie adversa pentru administrarea intranazala este senzatia de iritare si stranutul (apare si la placebo). S-au descris epistaxis, candidoza nazo-faringiana, susceptibilitate crescuta la infectii intra- si paranazale, atrofie a mucoasei.