Betabioptal

Compozitie betabioptal

100 g unguent oftalmic contin cloramfenicol 0,5 g si betametazona 0,2 g si excipienti: alcool cetilic, macrogol 300, macrogol 1540, macrogol 4000, esteri ai acidului p-hidroxibenzoic, ulei de parafina , vaselina galbena.
Grupa farmacoterapeutica: produse oftalmologice; antiinflamatoare si antiinfectioase in combinatie; corticosteroizi si antiinfectioase in combinatie.

Indicatii terapeutice betabioptal

Inflamatii oculare si infectii oftalmice nepurulente cu bacterii sensibile la cloramtenicol cand este utila asocierea actiunii antiinflamatoare a betametazonei ca de exemplu stari  inflamatorii la nivelul segmentului anterior al ochiului, mai ales postoperatorii, conjunctivite bacteriene si alergice, iridociclite acute.

Contraindicatii betabioptal

  • Hipersentibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
  • Hipertensiune intraoculara;
  • Keratite herpetice epiteliale acute (cu exceptia cazurilor de asociere cu medicaments chimioterapice specifice impotriva virusului herpetic si sub stricta supraveghere a medicului oftalmolog ) si alte boli virale in faza acuta ulcerativa, conjunctivite cu keratita chiar in faza initiala ( test pozitiv lafluoresceina).
  • Infectii micobacteriene ale ochiului;
  • Afectiuni fungice ale structurilor oculare ;
  • Oftalmii purulente acute, conjunctivite purulente, blefarite purulente si herpetice care pot fi mascate sau agravate da corticosteroizi;
  • Orjelet
  • Antecedente personale de discrazii sanguine ( anemie aplastica, panmielopatie)

Precautii betabioptal

In cazul tratamentelor prelungite sunt indicate controale periodice alte presiunii intraoculare. Continuar ea aplicarii unguentului pe o perioada mai mare de o luna fara supravegherea specialistului oftalmolog nu este recomandata deoarece poate determine aparitia unor reactii adverse.
Administrarea indelungata sau frecventa crescuta a adminfstrari pot duce la hipertensiune infraoculara sau glaucom cu afectarea nervului optic si defecte ale acuitatii vizuale si campului vizual, si la formarea cataractei posterioare subcapsulare. La pacientii sensibili , cresterea presiunii intraoculare poate sa apara chiar dupa doze uzuale.
Dupa utilizarea asocierilor continand steroizi si antimicrobiene pot sa se dezvolte infectii secundare.
O atentie deosebita trebuie acordata acelor afectiuni care produc subtierea corneei si a sclerei, deoarece folosirea topica a steroizilor pot sa apara perforatii ale acestor structuri.
Dupa administrarea indelungata a steroizilor exista posibilitatea aparitiei unor infectii fungice ale corneei. Posibilitatea invaziei fungice trebuie avuta in vedere in orice ulceratie corneana persistenta unde s-a administrat tratament cu steroizi .
Utilizarea de lunga durata poate deprima raspunsul imun al gazdei, crescand astfel riscul infectiilor oculare bacteriene secundare. In afectiunile acute purulente ale ochiului, corticosteroizii pot masca infectia sau o pot exacerba.
Tratamentul indelungat cu antibiotice folosite topic poate determina dezvoltarea rezistentei microbiene. Sunt posibile suprainfectii, inclusiv fungice. In astfel de situatii sau daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp tratamentul trebuie intrerupt si inlocuit cu unul adecvat.
Dupa un tratament topic indelungat cu cloramfenicol au fost raportate cazuri rare de hipoplazie medulara inclusiv anemie aplastica si deces. Din acest motiv medicamentul trebuie folosit numai pe perioade scurte de timp, cu exceptia unor indicatii speciale recomandate de medic si numai in situatii in care alte chimioterapice cu potential toxic mai mic nu sunt eficace.

Interactiuni

Nu se cunosc.

Atentionari speciale

Copii
Nu sunt disponibile date privind siguranta si eficacitatea medicamentului la copii cu varsta mai mica de 1 an. La copiii cu varsta de peste 1 an se administreaza numai in caz de necesitate si sub supraveghere medicala stricta.

Sarcina si alaptarea

La om nu a fost stabilita siguranta utilizarii in timpul sarcinii si in perioada alaptarii. Betabioptal nu se va administra in timpul sarcinii decat in situatiile in care beneficiul potential matern depaseste riscul.