Bisolvon

Compozitie Bisolvon

Comprimate a 8 mg bromhexin clorhidrat, solutie pentru uz intern si de inhalat, flacon de 40 ml cu 2 mg bromhexin clorhidrat/ml .

Actiune terapeutica Bisolvon

Bisolvon este un derivat sintetic de vasicina (substanta activa extrasa din plante) cu actiune mucolitica si expectoranta. Bisolvon are ca efect scaderea vascozitatii mucusului, cresterea clearance-lui mucociliar, cresterea volumului secretiilor „seroase” in arborele traheo-bronsic (efect secretolitic), stimularea sistemului surfactant. Bisolvon faciliteaza expectoratia, amelioreaza tusea si reduce degradarea functionala pulmonara. Efectele terapeutice se manifesta dupa 2-3 zilede terapie orala si dupa 15 minute de la inhalare.

Indicatii Bisolvon

Bisolvon este recomandat in afectiuni respiratorii acute si cronice cu tuse productiva: traheobronsita, bronsita acuta, bronsita cronica simpla sau obstructiva, astm bronsic, bronsiectazii, alte afectiuni pulmonare acute sau cronice, sinuzita.

Mod de administrare Bisolvon

Administrare orala: Comprimate a 8 mg bromhexin clorhidrat:
Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat de 3 ori pe zi;
Copii intre 6 si 12 ani: 1/2 comprimat de 3 ori pe zi;
Solutie a 2 mg bromhexin clorhidrat/ml (1 ml – 15 picaturi):
Adulti si copii peste 12 ani: 4 ml de 3 ori pe zi, copii intre 6 si 12 ani: 2 ml de 3 ori pe zi, copii intre 2 si 6 ani: 20 de picaturi de 3 ori pe zi, copii sub 2 ani: 10 picaturi de 3 ori pe zi. Administrarea solutiei prin inhalare se va face cu un nebulizator. Se recomanda incalzirea solutiei la temperatura corpului inainte de inhalare.
Pacientii cu astm bronsic trebuie avertizati sa inhaleze solutia dupa ce si-au administrat terapia bronhodilatatoare.
Solutie de inhalat:
Adulti si copii peste 12 ani: 2 ml de 2 ori pe zi, copii intre 6 si 12 ani: 1 ml de 2 ori pe zi, copii intre 2 si 6 ani: 10 picaturi de 2 ori pe zi, copii sub 2 ani: 5 picaturi de 2 ori pe zi. Se va face o dilutie de 1:1 a solutiei de inhalat cu ser fiziologic.
Pentru a se evita precipitarea, se recomanda inhalarea imediat dupa dilutie. Administrarea concomitenta a Bisolvon pe cale orala si prin inhalare duce la intensificarea efectelor terapeutice si se recomanda in cazurile in care efectul maxim trebuie atins rapid. Pacientii tratati cu Bisolvon vor fi avertizati asupra cresterii volumului secretiilor bronsice.

Contraindicatii

Bisolvon nu este recomandat pacientilor cu hipersensibilitate la bromhexin.

Precautii

La pacientii cu ulcer gastroduodenal se va evita administrarea comprimatelor.

Sarcina si alaptare

Desi nu s-a dovedit a avea efect teratogen, se recomanda evitarea administrarii Bisolvon in primele 3 luni de sarcina.

Reactii adverse

Bisolvon este in general bine tolerat. Pot aparea usoare tulburari gastrointestinale; foarte rar, reactii alergice, rash cutanat.