Stiri Medicale

Bolile organelor digestive

Hepatitele (acute si cronice). Bolnavii de hepatita cronica se plang de dureri in regiunea derapta subcostala, scaun instabil, umflarea abdomenului, pruritul tegumentului, micsorarea poftei de mincare, etc. Adresarea opurtuna la medic permite a stabili la timp diagnoza si cauza imbolnavirii, efectuarea tratamentului necesar. In profilaxia acutizarilor, de rand cu tratarea fenomenelor acute, are mare importanta respectarea regimului alimentar, dieta, refuzul mincarilor picante, a bauturilor alcoolice.


Ciroza ficatului de cele mai dese ori este o urmare a hepatitei cronice suportate in trecut, cu toate ca se poate dezvolta pentru prima data. O anumita insemnatate o au diferitele intoxicatii, in special cu alcool, ciuperci otravitoare, intoxicatii cu toxine chimice industriale. Bolnavii se plang de dureri in regiunea dreapta subcostala, umflarea abdomenului, diaree, scaun instabil, prurit, hemoragii intestinale, dispnee, umflarea membrelor inferioare. Bola progreseaza treptat si in sfirsit duce la insuficienta a ficatului. Cu toate acestea, tratamentul sistematic, stricta respectare a regimului alimentar, dieta,  permit a mentine mult timp capacitatea de munca.


Boli ale vizicii biliare (colecistita, colelitiazia). La baza colecistitei (acute si cronice) stau bolile inflamatori ale vezicii biliare. Cauzele sunt dereglarea functionala a vezicii biliare, diferite dischinezii, contagiuni, alergii, obezitatea, constipatii, gastritele cronice, preponderent cu aciditate scazuta, lamblioza intestinului, etc. Bolnavii se plang de amar in gura, dureri in regiunea dreapta subcostala, uneori cu caracter de criza, umflarea abdomenului, scaun instabil, cresterea temperaturii corpului, voma, culoarea galbena a tegumentului, pierderea capacitati de munca.


Gastritele (acute si cronice) cel mai frevent se intilnesc la oamenii de varsta tanara. Gastrita acuta de regula se dezvolta in rezultatul luarii unei hrane prea fierbinti, a condimentelor picante, in cazul autotratamentelor, la fumatori si la oameni consumatori de bauturi alcoolice precum si la cei ce au dantura netratata. Bolnavii de gastrita de regula se plang de senzatii neplacute in abdomen, arsuri si greutate sub lingurita, pierderea poftei de mancare, greturi, voma, eructatie, gust neplacut in gura, scaun instabil, umflarea abdomenului. Adresarea la timp la medic, tratamentul si inlaturarea cauzelor bolii duc de regula la deplina insanatosire in cazul gastritei acute si la imbunatatirea starii sanatatii in cazul gastritei cronice. Atit la aparitia bolii,cit si la preantampinarea acutizarilor si complicatiilor o mare importanta o are dispensarizarea bolnavilor, respectarea regimului, in caz de necesitate, dieta, tratamentul balneo-climateric, renuntarea la fumat si bauturile alcoolice.


Ulcerul gastrio-duodenal este boala preponderent a barbatilor de varsta tanara. Cauza este alimentatia neregulata, fumatul, excesele in consumarea bauturilor alcoolice, dereglarile neuro-psihice, trairile emotionale, atmosfera tensionanta la serviciu si in familie, stresurile emotionale. Bolnavii prezinta dureri care pot aparea imediat dupa luarea hranei, peste 2-3 ore dupa masa sau seara tirziu, noaptea (asa numitele boli flamande), de asemenea greturi si voma. Nu de putine ori se semnalizeaza pierderi in greutate. Bolnavii in perioada acutizarii bolii pierd capacitatea de munca. Adresarea la timp la medic si tratamentul stationar si ambulatoriu, in majoritatea cazurilor duc la insanatosire si restabilirea capactatii de munca. Cu toate acestea foarte des apar recidive, acutizari care deseori apar primavara si toamna. Frecventele acutizari ale bolii duc la complicatii, deseori necesita interventii chirurgicale.