Semne Simptome Litera B

Bradicardie

Scaderea (rarirea) frecventei batailor inimii.

Frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai pe minut este numita bradicardie. Frecventa cardiaca medie, in repaus, are valori cuprinse intre 60 si 100 batai pe minut.
Uneori bradicardia este normala. De exemplu, adultii tineri si sanatosi si atletii bine antrenati au frecventa cardiaca in repaus cu valori sub 60 de batai pe minut.
Bradicardia sinusala aritmica, numita si bradiaritmie are o alura a batailor cardiace anormal de scazuta datorata anumitor afectiuni. In formele severe de bradicardie inima bate atat de incet incat nu pompeaza sange suficient pentru a acoperi nevoile organismului, ceea ce poate fi fatal.
In bradicardie, semnalele electrice care mentin bataile cardiace la o frecventa normala, regulata, sunt intrerupte rezultand o frecventa cardiaca joasa.

Daca pacientul prezinta febra fara un focar de infectie evident trebuie facute o hemoleucograma completa, VSH-ul, hemocultura, biochimia, aglutininele febrile si alte teste pentru determinarea anticorpilor.

Daca pacientul prezinta febra cu rigiditatea cefei, trebuie realizata o punctie lombara, preferabil dupa o tomografie computerizata.

Un EKG trebuie realizat tuturor pacientilor iar daca nu arata decat bradicardie sinusala simpla si pacientul nu are in istoric consum de medicamente, trebuie realizat un profil tiroidian.

Daca pacientul prezinta durere in piept se realizeaza EKG-uri seriate si se dozeaza enzimele cardiace. Daca pacientul prezinta suflu, ecocardiografia este o analiza importanta. Daca EKG-ul arata aritmii trebuie consultat un cardiolog pentru continuarea analizelor.