Dictionar medicamente litera C

Calmogen

Compozitie Calmogen

Calmogen

Alcaloizi totali din Belladonna 0,2 mg; codergocrina 0,3mg; propranolol 10 mg; hidroxizina 10 mg.

Actiune terapeutica Calmogen

Alcaloizii din Belladonna au actiune anticolinergica, prin blocarea neselectiva a receptorilor muscarinici: M1; M2; M3. Diminueaza sau opresc tulburarile rezultate din cresterea tonusului parasimpatic. Efectele sunt mai evidente la nivelul aparatelor digestiv, respirator si excretor.
Codergocrina actioneaza beta-adrenolitic, relaxeaza muschii netezi arteriolari, creste fluxul sanguin cerebral, retinian si in extremitati, activeaza metabolismul neuronal. Propranololul este a-adrenolitic neselectiv, blocand receptorii a1 si a2 din aproape toate tesuturile. Are efect de tip chinidinic de intensitate medie, slaba actiune inhibitorie asupra sistemului nervos central si actiune anestezica locala. Diminueaza presiunea portala si amelioreaza activitatea metabolica hepatica. Amelioreaza electromiograma la spasmofilici. Hidroxizina este un tranchilizant cu spectru larg de actiune, slab analgezic, antiemetic, miorelaxant, anticolinergic, antispastic musculotrop, adrenolitic, antihistaminic, antiserotoninic, antiaritmic de tip chinidinic si anestezic local.

Indicatii Calmogen

Tulburari cardiovasculare: tahicardie, extrasistole, palpitatii, puls labil, bufeuri, hipertensiune arteriala incipienta.
Tulburari digestive: dureri abdominale difuze sau localizate, meteorism, dureri epigastrice, greturi, varsaturi, tulburari de tranzit digestiv.
Tulburari neuropsihice: ameteli, parestezii, extremitati reci, tulburari emotionale, nevroza astenica si anxioasa.
Tulburari premenstruale si de menopauza.
Geriatrie: labilitate psihica, iritabilitate, agitatie nocturna, tulburari de ritm veghe-somn.
Pediatrie: hiperkinezie, tulburari de comportament, dereglari ale tranzitului digestiv.
Alte indicatii: Hipertiroidism si pregatirea pacientului pentru explorari functionale.

Mod de administrare Calmogen

Adulti, in general 1 capsula de 2-4 ori pe zi, cu 30-60 de minute inainte de mese sau la 2-3 ore dupa mese. Pentru afectiunile cronice, tratamentul poate fi administrat zilnic, in serii de 15-20 de zile pe luna. Pentru starile acute episodice de hiperactivitate vegetativa si psihoneurologica, se pot administra 1-2 capsule dimineata, cu efecte favorabile in tot cursul zilei. In cazul tulburarilor cu predominant aseara sau noaptea, sunt utile 1-2 capsule la sfarsitul zilei.

Contraindicatii

Glaucom, sarcina, astm bronsic, bronsita astmatiforma, bloc atrio-ventricular. Nu se va administra la copiii sub 10 ani.

Reactii adverse

Pot fi cele ale substantelor asociate (anticolinergice, alfa si beta-adrenolitice, tranchilizante), dar de intensitate si incidenta reduse, datorita dozelor echilibrate, precum si efectelor vegetative stabilizatoare si antagoniste ale componentelor.