Dictionar medicamente litera C

Calypsol

Compozitie Calypsol

Flacoane sau fiole a 2 ml, 5 ml si 10 ml cu un continut de 50 mg/ml clorhidrat de ketamina.
Flacoane sau fiole a 10 ml cu un continut de 10 mg/ml clorhidrat de ketamina.

Actiune terapeutica Calypsol

Calypsol este un anestezic general de scurta durata. El actioneaza asupra cortexului cerebral si a mezencefalului, in special asupra sistemului limbic.

Indicatii Calypsol

In monoterapie, poate fi utilizat in operatii de scurta durata (ex. circumcizie) si in interventii instrumentale sau de diagnosticare dureroase. Este indicat si in inducerea anesteziei inaintea administrarii anestezicelor intravenoase. Ketamina potenteaza efectul anestezicelor slabe administrate prin inhalare (ex. N2O).

Mod de administrare Calypsol

Asemanator altor anestezice, administrarea Calypsolului trebuie individualizata.
Calea intravenoasa: Adulti- doza initiala intravenoasa variaza intre 1-4,5 mg/kg corp.
Copii: doza initiala variaza intre 0,5-4,5 mg/kg corp. Doza medie pentru o anestezie cu o durata de 5-10 minute este de 2 mg/kg corp.
Calea intramusculara: Adulti- doza initiala intramusculara variaza intre 6,5-13 mg/kg corp.
Copii: 2,0-5,0 mg/kg corp. O doza de 10 mg/kg corp induce o anestezie cu o durata de 12-25 minute. Anestezia poate fi mentinuta prin repetarea dozei initiale sau cu jumatate din doza initiala.

Contraindicatii Calypsol

Eclampsie, hipertensiune.

Precautii Calypsol

Solutia de Calypsol este compatibila cu alte anestezice si miorelaxante. Barbituricele sunt incompatibile chimic cu Ketamina, de aceea ele nu se vor amesteca in aceeasi seringa. Starea de agitatie postanestezica poate fi prevenita, de regula, cu Droperidol (0,1 mg/kg corp, i.m.).
Avertisment: in caz de supradozare sau administrare rapida a ketaminei, poate sa apara o depresie respiratorie, situatie in care se va recurge la ventilatie mecanica. Este de preferat respiratia mecanica sustinuta, in locul administrarii de analeptice. Calypsolul se va administra lent, intr-un interval de timp mai mare de 60 secunde. Se va utiliza doar de catre un anestezist bine instruit si in unitati bine echipate.

Reactii adverse Calypsol

In perioada de revenire, poate da hipertensiune, tahicardie, salivatie, greata, voma, tulburari respiratorii, halucinatii, agitatie psihomotorie si confuzie mentala.