Cancerul de colon si cafeaua
Afirmaţiile despre faptul că un consum excesiv de cafea ar creşte riscul apariţiei cancerului digestiv, mai ales al celui de ficat şi de pancreas nu s-au confirmat. Mai mult decît atît, cercetări recente permit afirmaţia că în profilaxia cancerului intestinului gros ajută şi cafeaua, prin proprietăţile ei purgative, diuretice naturale, dar şi altele. Cafeina nu are proprietăţi purgative. S-a demonstrat, că filtrată, cafeaua este şi mai purgativă decît cea obişnuită. Cercetătorii încă mai încearcă şi acum să descopere care dintre cele 300 de substanţe organice conţinute de boabele de cafea contribuie la stimularea defecaţiei.
Persoanele care preferă cafeaua decafeinizată pentru a evita acţiunile excitante ale cafeinei se supun influenţei altor chimicale. Analiza dizolvanţilor organici care se folosesc pentru înlăturarea cafeinei a arătat că doi dintre aceştia sînt cancerigeni. Cea mai veche, cea mai sigură, dar şi mai puţin eficientă metodă este folosirea apei pentru decafeinizare, pentru că în apă se poate dizolva cafeina.
Femeile ar trebui să limiteze consumul de cafea. Ultimele cercetări au arătat că, la femeile care beau în mod regulat mai mult de 3-4 ceşti de cafea pe zi creşte probabilitatea apariţiei fragilităţii oaselor (osteoporoză), după apariţia menopauzei şi la o vîrstă mai înaintată. Femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să limiteze consumul de cafea şi să bea nu mai mult de o ceaşcă de cafea cu lapte pe zi, pentru că embrionul asimilează cafeaua, dar o elimină mai greu decît organismul unei persoane adulte!