Cancerul de san provocat de o gena

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei

A fost descoperita gena care raspândeste cancerul de sân. Specialistii americani au identificat o gena care joaca un rol crucial în raspândirea cancerului în organism. Celulele tumorale devin, din cauza acesteia, mai rezistente la chimioterapie, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cancer Cell, informeaza Reuters, citat de Mediafax.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca pacientele suferind de o forma agresiva a cancerului mamar sunt purtatoare ale unei mutatii genetice, numita MTDH.

Anumite medicamente pot sa blocheze actiunea acestei gene mutante si sa împiedice tumorile locale sa ajunga la metastaza sau sa se raspândeasca în organism, sporind astfel sansele de supravietuire ale femeilor.

“Nu doar ca am identificat gena metastazei, dar aceasta este, totodata, si una dintre putinele gene al caror mod de actiune a fost elucidat”, a declarat Michael Reiss, de la Institutul de Oncologie din New Jersey, New Brunswick.

Oprirea raspândirii cancerului în organism este importanta, deoarece peste 98% dintre pacientele suferind de cancer mamar care nu s-a raspândit reusesc sa supravietuiasca peste cinci ani de la declansarea bolii. În schimb, aproximativ 73% dintre pacientele al caror cancer s-a raspândit la alte organe mor într-un timp relativ scurt.

Cercetatorii au descoperit ca un mic segment al celei de-a opta perechi de cromozomi umani se repeta de mai multe ori în cazul persoanelor care prezinta tumori mamare agresive.

One thought on “Cancerul de san provocat de o gena

  • 11/11/2012 la 12:57
    Legătură permanentă

    va rog sa-mi spuneti daca este vorba de prezenta in ex. histochimic din cancer de san a HER2 SI CUM SE POATE TRATA EVENTUAL NATURIST .Multumesc, Elena

Comentariile sunt închise.