Semne Simptome Litera C

Cardiomegalie

Cordul marit de volum este cunoscut medical drept cardiomegalie. Poate fi cauzata de un numar de diferite conditii, incluzind boli ale muschiului cardiac sau ale valvelor cardiace, presiunea crescuta sanguina, aritmiile si hipertensiunea pulmonara.

Cardiomegalia poate uneori acompania anemia de lunga durata si bolile tiroidiene. Bolile infiltrative ale inimii, cum este amiliodoza sau hemocromatoza pot de asemeni afecta cordul. Infectiile, deficitele nutritionale, toxinele si unele medicamente au fost asociate cu cardiomegalia. In unele situatii (sarcina) poate exista o crestere temporara a cordului cu o cardiomegalie tranzitorie.

Cardiomegalia nu este o boala in sine ci un semn fizic care acompaniaza multiple patologii.

Cauzele cardiomegaliei:

-alcoolism, amiloidoza, anemie, aritmia, abuz de droguri
-defectele cardiace congenitale, boala Fabry, atac cardiac
-boala cardiaca valvulara, hemocromatoza, hipertensiunea
-hipertiroidismul, hipotiroidism, lupus, boala Lyme, miocardita
-sarcoidoza, hipertensiunea pulmonara, deficite nutritionale, sarcina, infectii virale.

Tuturor pacientilor trebuie sa li se faca o hemoleucograma completa, VSH-ul, anticorpii antinucleari, biochimia, VDRL-ul, profilul tiroidian, EKG-ul si radiografia pulmonara.

Ecocardiografia este utila pentru a diagnostica bolile valvulare, cardiomiopatiile, insuficienta cardiaca congestiva si lichidul intrapericardic. Daca se suspecteaza insuficienta cardiaca, se poate masura presiunea venoasa si timpul de circulatie si se pot face studii functionale pulmonare. In cazul existentei febrei se poate doza streptoenzima si titrul ASLO si se pot face hemoculturi. Daca exista hipertensiune, trebuie facute masuratorile specifice. Pacientii cu cianoza au nevoie de analize pentru boli congenitale, printre care cateterizarea cardiaca si angiocardiografia.

Cel mai prudent mod de abordare este acela de a trimite pacientul la un cardiolog inainte de a cere teste diagnostice scumpe.