Dictionar medicamente litera C

Carvedigamma

Carvedigamma compozitie

Carvedigamma

Un comprimat filmat Carvedigamma contine 6,25 mg carvedilol.

Excipientii sunt: nucleu – celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, crospovidona, povidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, film- Opadry II White YS-22-18096 (dioxid de titan (E 171), polidextroza Fcc, hipromeloza 2910 3 cP, hipromeloza 2910 6 cP, trietilcitrat, hipromeloza 2910 50 cP, macrogol) Carvedigamma 6,25 mg este ambalat in cutii cu blistere ce contin 30, 50 sau 100 comprimate filmate

Indicatii Carvedigamma

Carvedigamma 6,25 mg este un medicament ce blocheaza neselectiv receptorii beta adrenergici si receptorii adrenergici alfa 1.
Carvedigamma 6,25 mg este utilizat pentru:
– tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (cresterea tensiunii arteriale fara cauze organice identificate);
– tratamentul anginei pectorale cronice stabile (dureri precordiale care apar la efort);
– ca adjuvant in tratamentul insuficientei cardiace (slabirea muschiului inimii) moderate pana la severe.

Contraindicatii Carvedigamma

Nu utilizati Carvedigamma 6,25 mg daca:
-aveti hipersensibilitate (alergie) la carvedilol sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
-aveti insuficienta cardiaca severa ce necesita tratament administrat intravenos cu medicamente ce cresc forta contractiilor muschiului inimii (insuficienta cardiaca clasa IV NYHA);
– aveti o boala obstructiva cronica a cailor respiratorii, caracterizata prin ingustarea bronhiilor
– aveti afectare severa a functiei hepatice;
– suferiti de astm bronsic;
– aveti tulburari de conducere a impulsurilor de la cavitatile superioare ale inimii la cele inferioare [bloc atrio-venticular (AV) de gradul II sau III];
– frecventa dumneavoastra cardiaca de repaus este sub 50 batai/minut (bradicardie severa);
– sunteti in soc cardiogen;
– aveti orice tulburare a nodului sinusal (sindromul sinusului bolnav inclusiv blocul sino-atrial);
– suferiti de o scadere accentuata a tensiunii arteriale (tensiune arteriala sistolica sub 85 mm Hg);
– aciditatea sangelui dumneavoastra este crescuta (acidoza metabolica);
– aveti dureri anginoase in timpul repausului (angina Prinzmetal);
– aveti o tumora netratata a glandei suprarenale (feocromocitom);
– suferiti de tulburari severe ale circulatiei arteriale periferice;
– sunteti tratat concomitent cu verapamil sau diltiazem, administrate intravenos.

Administrare Carvedigamma

Utilizati intotdeauna Carvedigamma 6,25 mg asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Se administreaza pe cale orala. Comprimatele trebuie inghitite cu o cantitate suficienta de lichid. Nu este necesara administrarea comprimatelor in timpul meselor.

Totusi, pacientii cu insuficienta cardiaca trebuie sa utilizeze Carvedigamma 6,25 mg in timpul mesei pentru a incetini absorbtia medicamentului si, astfel, de a reduce riscul unei scaderi marcate a tensiunii arteriale in cazul schimbarii pozitiei corpului (hipotensiune ortostatica).

Daca medicul dumneavoastra nu v-a prescris altfel, doza recomandata este:
Hipertensiune arteriala: Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Carvedigamma 6,25 mg poate fi utilizat fie ca atare fie in asociere cu alte medicamente ce scad tensiunea arteriala, mai ales cu unele diuretice (diuretice tiazidice). Se recomanda administrarea zilnica in priza unica; doza maxima ce poate fi administrata intr-o priza este de 25 mg carvedilol iar doza zilnica maxima este de 50 mg carvedilol.

Adulti
Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol o data pe zi, in primele 2 zile (2 comprimate filmate Carvedigamma 6,25 mg). Tratamentul poate fi continuat apoi cu 25 mg carvedilol o data pe zi. Daca este necesar doza poate fi crescuta treptat la intervale de cel putin 2 saptamani. Pentru dozele indicate se recomanda utilizarea comprimatelor filmate cu 12,5 mg si 25 mg carvedilol.

Varstnici
Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol o data pe zi(2 comprimate filmate Carvedigamma 6,25 mg). Aceasta doza poate fi suficienta pentru continuarea tratamentului. Totusi, daca aceasta doza nu scade in mod adecvat tensiunea arteriala, poate fi crescuta treptat la intervale de cel putin 2 saptamani. Pentru dozele mai mari se recomanda utilizarea comprimatelor filmate cu 12,5 mg si 25 mg carvedilol.

Angina pectorala cronica stabila:
Se recomanda administrarea zilnica in 2 prize.

Adulti
Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este 12,5 mg carvedilol de 2 ori pe zi, in primele 2 zile. Tratamentul poate fi continuat apoi cu 25 mg carvedilol de 2 ori pe zi. Daca este necesar doza poate fi crescuta treptat la intervale de cel putin 2 saptamani pana la doza zilnica maxima recomandata de 100 mg, administrata in 2 prize in decursul zilei. Pentru dozele indicate se recomanda utilizarea comprimatelor filmate cu 12,5 mg si 25 mg carvedilol.

Varstnici
Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este de 2 comprimate filmate Carvedigamma 6,25 mg (12,5 mg carvedilol) de 2 ori pe zi, in primele 2 zile. Tratamentul poate fi continuat apoi cu doza zilnica maxima recomandata de 25 mg carvedilol administrata in 2 prize in decursul zilei.

Efecte ce apar in cazul intreruperii tratamentului cu Carvedigamma 6,25 mg Tratamentul cu carvedilol este in general un tratament de lunga durata. Nu trebuie sa intrerupeti tratamentul sau sa modificati doza fara ca aceasta sa va fie recomandata de catre un medic. intreruperea brusca a administrarii poate agrava simptomatologia afectiunii dumneavoastra.

Reactii adverse Carvedigamma

Ca toate medicamentele, Carvedigamma 6,25 mg poate determina reactii adverse. Reactiile adverse au fost clasificate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie: Reactiile adverse apar in general la inceperea tratamentului.

Urmatoarele reactii adverse au fost observate pe parcursul studiilor clinice la pacientii cu insuficienta cardiaca:
– Tulburari hematologice si limfatice – scadere usoara a numarului trombocitelor;
– Tulburari metabolice si de nutritie – restere a glicemiei (hiperglicemie) la pacientii cu diabet zaharat; retentie hidrica la nivelul mainilor si picioarelor (edeme periferice), cresterea volumului sanguin (hipervolemie), retentie de fluide.
– Tulburari neurologice – ameteli
– Tulburari oftalmologice
– Tulburari cardiace
– Tulburari renale si ale cailor urinare
– Tulburari vasculare
– Tulburari gastro-intestinale – greata, diaree, varsaturi
– Tulburari ale aparatului genital si sanului -acumulare de apa la nivelul organelor sexuale (edeme genitale)
– Tulburari generale – edeme (acumularea apei in tesuturi)