Casexia

Scaderea in greutate poate fi intentionala, cum se intimpla in diete si efort fizic sau involuntara si poate fi o manifestare a unor boli. Poate rezulta prin scaderea lichidului corporal, a masei musculare sau a lipidelor. O scadere in lichidul corporal poate apare prin diverse medicamente, pierdere de lichide, lipsa aportului de lichide sau tulburari metabolice cum este diabetul. O scadere in grasimea corporala poate fi cauzata de efortul fizic intens  depus intentionat si dieta alimentara, precum in cazul obezitatii. Scaderea in greutate este normala dupa o sarcina dusa la termen. Scaderea in greutate si malnutritia asociate cu boli cronice se refera la casexie. Scaderea in greutate inexplicabila, neintentionata este frecvent rezultatul unei boli si necesita o atenta evaluare medicala.

Cauzele casexiei:

  • boala Addison, alcoolism, anorexie, bulimie
  • cancer, boli pulmonare cronice obstructive, deshidratare
  • tulburarile tesutului conjunctive, dementa, depresia, diabetul
  • diabetul insipid, hipertiroidism, boala Parkinson, cancer de stomac
  • malabsorbtie, medicatie, infectii parazitice.

Casexia este observata la pacientii cu cancer, SIDA, boala pulmonara cronica, insuficienta cardiaca congestiva si polineuropatie familiala amiloida. Este un factor de risc pozitiv pentru deces. Poate fi un semn al multor boli. Cind pacientul se prezinta la medic cu casexie cauzele posibile sunt cancerul, acidoza metabolica, tuberculoza, SIDA si unele boli autoimune. Dependenta de droguri: amfetamine sau cocaina. Casexia slabeste fizic pacientul pina la un status de imobilitate, pierdere a apetitului, astenie si anemie, iar raspunsul la tratamentul standard este slab.

Mecanismul exact al casexiei in fiecare dintre cazuri este slab inteles. Sindroamele de malnutritie asociate sunt kwashiorkor si marasmul.

Casexia poate fi tratata cu steroizi cum sunt corticosteroizii sau medicamente similare cu progesteronul, care cresc apetitul si pot inversa scaderea ponderala. Sulfatul de hidrazina este investigat ca tratament pentru casexia asociata cu cancerul, gasita ineficienta. Marijuana medicala a fost aprobata pentru tratamentul casexiei in unele state. Acidul eicosapentaenoic supliment a ajutat citiva pacienti sa retina masa musculara.