Gastroenterologie

Cauzele ischemiei entero-mezenterice

Ischemia mezenterica acuta:

Embolia reprezinta obstructia brutala a arterelor tractului digestiv , cel mai frecvent artera mezenterica superioara, prin migrarea unui corp strain (numit embol) vehiculat prin circulatia sangvina. Embolia reprezinta o complicatie a altei afectiuni care da nastere la cheaguri de sange, cum se intampla la boli precum flebite, endocardite, in cursul unui infarct miocardic, dupa unele operatii, concomitent cu unele boli infectioase sau consecutiv unor fracturi.

Tromboza arterelor mezenterice este si ea intalnita la 30% din pacientii cu ischemie mezenterica si apare in special la pacientii cu ateroscleroza de artera mezenterica, prin desprinderea unei placi sau fragment de placa ce va obstrua lumenul.

Hipotensiunea arteriala (tensiunea arteriala scazuta) din cadrul socului si insuficientei cardiace determina alterarea fluxului de sange la nivelul intestinului.

Disectia aortica reprezinta ruptura longitudinala a tunicii medii a peretului arterial al aortei, ceea ce reduce fluxul de sange la nivelul intestinului.

Tromboza venoasa reprezinta dezvoltarea unui cheag de sange la nivelul venelor care preiau sangele neoxigenat de la nivelul intestinului. Un cheag de sange intr-o vena mezenterica pot rezulta in caz de: pancreatita, infectii abdominale, ciroza hepatica, cancere ale tubului digestiv, colita ulcerativa, boala Crohn ,diverticulita, tulburari de coagulare, traumatisme la nivelul abdomenului, terapia hormonala,etc.

Ischemia mezenterica cronica:

Ca si alte artere din corp, oricare din arterele care iriga tractul digestiv poate fi afectata de ateroscleroza ( acumularea de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare) care ingusteaza aceste artere si limiteaza cantitatea de sange care circula la nivelul acestora.

Depunerea placilor aterosclerotice poate reduce progresiv fluxul de sange la nivelul intestinului subtire , intestinului gros sau ambele. Ischemia cronica intestinala este adesea rezultatul depunerii placilor aterosclerotice. O complicatie potential periculoasa a ischemiei cronice mezenterice este dezvoltarea unui cheag de sange in artera afectata cauzand ischemie mezenterica acuta.

Arterita este o boala a arterelor, caracterizata prin dezvoltarea unor „dopuri” in interiorul vaselor, care provoaca micsorarea calibrului si diminuarea circulatiei sangelui. Ca urmare, tesuturile nu mai sunt oxigenate corespunzator (ischemie).