Gastroenterologie

Chistul Hidatic Hepatic

Boala hidatica este cauzata, la om, de tenia câinelui, Echincoccus granulosus. Câinii sunt gazda definitiva. Ouale se elimina prin materiile fecale, infectând gazdele naturale intermediare, cum ar fi oile sau vitele. In multe dintre tarile unde se cresc oi, boala hidatica este endemica. Intensificarea migratiei si a turismului mondial au facut ca hidatidoza sa devina o problema mondiala cu o pondere din ce in ce mai mare.

Infectarea omului reprezinta o consecinta a ingestiei accidentale a oualor din materile fecale canine. Oul strabate peretele intestinal si patrunde, pe calea venei porte, in ficat, plamâni sau in alte tesuturi. Chisturile hidatice pot sa apara oriunde in organism, dar doua treimi dintre ele se localizeaza in ficat si o patrime intrapulmonar.

Chistul Hidatic Hepatic – Descriere Clinica

Chisturi Hidatice Hepatice Multiple
Chisturi Hidatice Hepatice Multiple

Pacientii cu boala hidatica hepatica prezinta fie hepatomegalie si durere in hipocondrul drept, ca urmare a presiunii exercitate de chist, fie o complicatie acuta. Una dintre complicatii este reprezentata de ruptura chistului in cavitatea peritoneala, ceea ce duce la urticarie, soc anafilactic, eozinofilie si implantare secundara in mezouri sau in alte viscere. Chisturile comprima sau erodeaza canalele biliare, producând durere, icter ori colangita sau, uneori, se infecteaza datorita unei fistule biliare.

Chistul Hidatic Hepatic – Diagnostic si Tratament

Ecografia si tomografia computerizata vor evidentia dimensiunea, pozitia si numarul chisturilor hepatice sau ale celor extrahepatice. La aproximativ 10% dintre pacientii care prezinta chisturi hepatice se constata, la radiografia toracopulmonara, si chisturi pulmonare de natura hidatica. Patruzeci la suta dintre pacienti au eozinofilie. Diagnosticul este confirmat prin hemaglutinare si prin testele de fixare a complementului. Colangiopancreatografia endoscopica retrograda va evidentia comunicarea dintre chist si caile biliare, in caz de icter; concomitent se constata o crestere a activitatii gama-glutamil- transferazei, a fosfatazei alcaline serice ori a concentratiei de bilirubina.
Pentru a preveni complicatiile se impune extirparea chirurgicala a chisturilor simptomatice. Prezenta chisturilor calcificate hiperecogene (aspect de „minge de golf”) semnifica moartea parazitului si nu necesita nici un tratament. In scopul prevenirii raspândirii si formarii de chisturi intraperitoneale este esentiala izolarea atenta a câmpului operator, prin aplicarea de comprese abdominale, impregnate cu lichid scolicid. Se aspira continutul lichidian al chistului si se inlocuieste cu un agent scolicid, cum ar fi hipocloritul de sodiu 0,5% ori nitratul de argint 0,5%. In cazul existentei unei fistule biliare nu trebuie injectate solutiile scolicide, deoarece exista riscul producerii unei agresiuni chimice a epiteliului biliar.
Dupa ce s-a efectuat decompresia, chistul si continutul sau sunt decorticate cu atentie, extragând endochistul din invelisul gazdei, de-a lungul planului de clivaj. Peretele fibros al gazdei din cavitatea reziduala trebuie examinat minutios pentru a depista orice fistula biliara la nivelul comunicatiilor chisto-biliare, care sunt suturate, ulterior. Cavitatea este, apoi, drenata si astupata cu mezou.

In majoritatea cazurilor este eficienta interventia chirurgicala conservatoare, rezectia hepatica fiind rareori necesara. Tratamentul medicamentos poate fi administrat pacientilor neoperabili si celor cu o afectiune diseminata, recurenta sau inoperabila si ca un adjuvant pentru o interventie operatorie complexa. Medicatia va fi utilizata cu precautie, iar bolnavii trebuie monitorizati pentru efectele secundare, care includ deprimarea activitatii maduvei osoase si toxicitate hepato-renala

 • Majoritatea pacientilor cu abcese piogenice necesita drenaj percutanat si administrare de antibiotice
 • In 85% dintre cazurile de abces hepatic se poate identifica etiologia, care consta, cel mai frecvent, in litiaza biliara, diverticulita sau apendicita
 • In 95% dintre cazuri, tratamentul abceselor amoebiene se poate face numai cu metronidazol
 • Boala hidatica apare pe tot globul, in zonele unde se cresc ovine
 • Chisturile hidatice simptomatice trebuie indepartate chirurgical


5 comentarii la „Chistul Hidatic Hepatic

 • sunt operata de chist hidatic hepatic pulmonar in 2010 si mai am 2 mai mici de 3,4 si de 4cm urmez cu albendazol,ce trebuie sa mai fac sa nu ajung la operatie?Care stie sa-mi spuna si mie ce sa mai fac? Va multumesc.

 • am avut si eu un chist hidatic 2 ani in urma..si am gasit in internet ceva informatii despre o clinica din kazahstan.Se scrie ca este unica clinica in lume care lecuieste aceasta boala fara interventie chirurgicala..adresa este http://www.yudjina.com Sper ca va ajuta aceasta informatie.

 • am gasit ceva informatii despre o clinica din kazahstan.Se scrie ca este unica clinica in lume care lecuieste aceasta boala si fara interventie chirurgicala.Adresa este http://www.uydjina.com Sper ca va ajuta aceasta informatie.

 • spatacean elisabeta

  am fost operata si eu in urma cu 24 ani de chist hidatic hepatic gigant al lobului drept rupt in caile biliare.In urma cu 12-15 ani nu m-am simtit bine (aveam aceleasi dureri dar nu atit de puternice)si am fost tratata la CLINICA POLISANO din SIBIU. Ma simt f. bine

 • Preda Ovidiu Florin

  Si eu am fost operat de chis hidatic hepatic acum un an , am 25 de ani dar deocamdata ma simt bine , singura problema ar fii ca mi s-a rupt prapurul.M-am operat la sp Militar Central de un medic super Tanase Mihai ,

Comentariile sunt închise.