Dictionar medicamente litera C

Citrolin

Compozitie Citrolin

Fiecare 100 ml contin:
Cetrimid 25 mg
Clorihidrat de Lidocaina 3 mg

Actiune terapeutica Citrolin

Apa de gura pentru gargara. Dezinfectant al cavitatii bucale si gatului.
Solutia  de Citrolin este o apa de gura antiseptica pentru gargara cuproprietati anestezice locale, folosita la mentinerea igienei gurii si gatului si usurarea inflamatiei si iritatiei locale. Solutia de Citrolin contine doua componente active. Cetrimidul este un antiseptic cuaternar de amoniu ce induce o actiune bactericida efectiva pe gram pozitivi si unii gram negativi fara a cauza iritatia mucoasei bucale sau gingivale. Hidrocloridul de lidocaina cel de-al doilea component al solutiei de Citrolin, este un anestezic local cu durata de actiune lunga si prompta, ce determina rapid indepartarea durerii si disconfortului asociate unor boli ca: tonsilite, faringite, iritatii ale gurii si gingiilor.

Indicatii Citrolin

Infectii ale gatului si orofaringite; amigdalite acute; inflamatii postamigdalectomie; gingivite; stomatite; pentru usurarea durerii si inflamatiilor dupa extractii dentare, pentru irigarea canalului dentar si a alveolei dentare.

Mod de administrare Citrolin

Solutia de Citrolin se foloseste fara dilutie. O lingura de solutie se ia ingura (pentru clatire si gargara) si se tine timp de 1 minut sau mai mult, apoi se scuipa. Aceasta operatie se repeta de 2 – 3 ori/zi sau la indicatia medicului.
Containdicatii
Hipersensibilitate la cetrimid, lidocaina sau la oricare dintre excipientii produsului.
Copii sub 6 ani.

Precautii Citrolin

Daca Citrolin vine in contact cu ochii sau urechile, se indeparteaza urgent cu cantitati mari de apa. Datorita efectului anestezic local, trebuie avut in vedere riscul de a musca buzele, obrajii, mucoasele sau limba. Produsul poate pozitiva testele antidoping.

Interactiuni

Deoarece cetrimidul se absoarbe in proportie mica, este foarte putin probabil ca Citrolin, ca antiseptic, sa influenteze actiunea altor medicamente administrate oral. In acelasi mod, este putin probabil ca alte medicamente administrate oral sa influenteze activitatea cetrimidului.
Cantitatea de lidocaina din Citrolin este prea mica pentu a determina orice interactiune semnificativa clinic cu alte medicamente administrate oral.
Cu toate acestea, administrarea concomitenta cu alcool etilic sau cu medicamente care contin alcool etilic sau care determina efect antalcool cu alcoolul etilic nu este recomandata.

Sarcina si alaptarea

Nu exista informatii privind utilizarea Citrolin in timpul sarcinii sau alaptarii.
Citrolin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Experienta pe termen lung, a aratat o incidenta foarte mica a reactiilor adverse asociate cu utilizarea topica a cetrimidului. La concentratiile recomandate, cetrimidul este foarte bine tolerat, dar, ocazional, pot sa apara reactii cutanate iritative. De asemenea, dupa administrari repetate, rareori, au fost raportate reactii de hipersensibilitate.In cazul administrarii la dozele recomandate, clorhidratul de lidocaina este foarte bine tolerat si nu determina reactii alergice.

Supradozaj Citrolin

Cantitatea de lidocaina din Citrolin este foarte mica, astfel incat este putin probabil sa apara supradozajul. 100 ml apa de gura contin 25 mg cetrimid. De aceea, este putin probabil sa apara supradozajul, avand in vedere ca doza letala pentru sarurile cuaternare de amoniu, este de 1-3 g.
In cazul in care este ingerat in cantitati mari, cetrimidul poate determina greata si varsaturi. Simptomele intoxicatiei includ dispnee si cianoza, datorita paraliziei musculaturii respiratorii. Poate sa determine deprimarea SNC (sistemului nervos central), posibil precedata de hiperexcitabilitatea manifestata prin convulsii si hipotensiune arteriala.
In caz de supradozaj, trebuie administrate lapte, solutii gelatinoase si albus de ou. Poate fi utilizata o solutie diluata de sapun. Ingestia de alcool etilic trebuie evitata, deoarece creste absorbtia din tractul gastro-intestinal. Este necesara instaurarea ventilatiei mecanice pana la reluarea respiratiei spontane. Statusul hemodinamic trebuie mentinut prin administrarea de perfuzii cu plasma, solutii electrolitice adecvate sau de medicamente care cresc tensiunea arteriala. Convulsiile pot fi controlate prin administrarea intravenoasa de diazepam.