Claritine
Compozitie Claritine
Fiecare tableta de Claritine contine 10 mg de loratadina micronizata si urmatorii ingredienti inactivi: amidon de porumb, lactoza si stearat de magneziu.
Fiecare 5 ml de Claritine Sirop contin 5 mg de loratadina micronizata si ingredientii inactivi: propilenglicol, glicerina, acid citric monohidrat, benzoat de sodiu, zahar, aroma de piersici si apa distilata.
Actiune terapeutica Claritine
Loratadina este un antihistaminic triciclic, cu actiune de lunga durata si activitate antagonista selectiva periferica, la nivelul receptorului H1.
Indicatii Claritine
Claritine este indicat in ameliorarea simptomelor asociate cu rinita alergica, cum sunt stranutul, rinoreea, pruritul nazal precum si pruritul si senzatia de usturime la nivel ocular. Semnele si simptomele nazale si oculare sunt ameliorate rapid dupa administrarea orala a produsului. Claritine este de asemenea indicat pentru ameliorarea simptomelor si semnelor din urticaria cronica si alte afectiuni alergice dermatologice.
Mod de administrare Claritine
Claritine tablete- Adulti si copii peste 12 ani: o tableta o data pe zi.
Claritine sirop- doua lingurite 10 ml, o data pe zi.
Copii intre 2 si 12 ani: Greutate corporala > 30kg – 10 ml 10 mgs, (doua lingurite) de Claritine sirop, o data pe zi.
Greutate corporala 30 kg – 5 ml 5 mgs, (o lingurita) de Claritine sirop, o data pe zi.
Copii intre 1 si 2 ani: O jumatate de lingurita, respectiv 2,5 ml 2,5 mgs de Claritine sirop, o data pe zi.
Contraindicatii Claritine
Claritine este contraindicat pacientilor cu hipersensibilitate sau idiosincrazie la componentele sale.
Precautii Claritine
Pacientilor cu afectiuni hepatice severe li se va administra o doza initiala mai mica, deoarece acestia pot prezenta un clearance redus al loratadinei; se recomanda administrarea unei doze initiale de 5 mg sau 5 ml o data pe zi, sau de 10 mg sau 10 ml, o data la doua zile. Nu s-a stabilit inca eficacitatea Claritine la copiii sub doi ani. Totusi, profilul farmacocinetic al loratadinei la copiii intre 1 si 2 ani, dupa administrarea unei doze unice de 2,5 mg de Claritine sirop este similar cu cel constatat in cazul copiilor mai mari sau al adultilor.
Sarcina si alaptare
Nu s-a stabilit inca siguranta administrarii Claritine in timpul sarcinii; prin urmare, se va administra numai daca beneficiile scontate justifica riscul potential pentru fat. Intrucat loratadina este excretata in laptele matern si datorita riscului crescut pe care il prezinta antihistaminicele pentru sugari, mai ales nou-nascuti si prematuri, trebuie luata o decizie in acest sens, si anume sa se intrerupa fie alaptarea, fie administrarea medicamentului.
Reactii adverse Claritine
La dozele zilnice recomandate de 10 mg, Claritine nu are proprietati sedative, relevante din punct de vedere clinic. Cele mai comune efecte adverse raportate includ: stare de oboseala, cefalee, somnolenta, senzatie de uscaciune a gurii, tulburari gastrointestinale precum greata, gastrita si, de asemenea, simptome alergice, cum este exantemul. in cazul administrarii de Claritine tablete, s-a raportat foarte rar aparitia alopeciei, anafilaxiei si a perturbarilor functiei hepatice. In mod similar incidenta reactiilor adverse asociate tratamentului cu Claritine sirop este comparabila cu cea constatata in cazul administrarii placebo. In cadrul studiilor clinice controlate, la copii, incidenta cefaleei, sedarii si nervozitatii, atribuite administrarii produsului, reactii adverse constatate in cazuri rare, a fost similara cu cea observata in cazul administrarii placebo.