Clorambucil

Compozitie Clorambucil

Comprimate drajefiate continand clorambucil 2 mg (flac. cu 20 buc.).

Actiune terapeutica Clorambucil

Agent alchilant antileucemic anticanceros.

Indicatii Clorambucil

Leucemie limfatica cronica, macroglobulinemie Waldenström, boala Hodgkin si alte limfoame, adenocarcinom ovarian avansat, cancer de san.

Mod de administrare Clorambucil

Oral, in primele saptamani 4-10 mg sau 0,1-0,2 mg/kg corp zilnic (intr-o singura doza), eventual in continuare intretinere cu 2-4 mg sau 0,03-0,1 mg/kg corp zilnic.

Contraindicatii Clorambucil

Sarcina (mai ales in primul trimestru), trombocitopenie, leucopenie; nu se administreaza dupa o cura completa de iradiere sau chimioterapie citotoxica; prudenta (doze mici) cand maduva este infiltrata cu tesut limfomatos sau in prezenta hipoplaziei medulare.

Reactii adverse Clorambucil

Dozele excesive sau tratamentul prelungit provoaca deprimare severa a hematopoiezei (apare la doza totala de 6,5 mg/kg corp sau mai mult) – este necesara efectuarea hemogramei de 1-2 ori pe saptamana si reducerea dozei sau oprirea medicatiei in prezenta limfopeniei si neutropeniei marcate; uneori amenoree, azoospermie; rareori febra, greata, voma, diaree, hepatita toxica si icter, fibroza pulmonara interstitiala, cistita, nevrita, reactii alergice cutanate; a fost semnalat un risc crescut de leucemie acuta.