Colistin

Compozitie Colistin

Comprimate continand 250.000 U.I. de sulfat de colistina.

Actiune terapeutica Colistin

Colistina este un antibiotic din grupul polipeptidelor care mai cuprinde Polimixina B si Polimixina E (relativ recent s-a dovedit identitatea acesteia din urma cu Colistina), bacitracina, tyrotricina, viomicina si capreomicina.
Spectrul antibacterian al Colistinei se extinde asupra urmatorilor germeni gram negativi: Pseudomonas aeruginosa, Escherichiacoli, Aerobacter aerogenes, Klebsiella, Pasteurella, Salmonella, Shigella, Haemophilus, Brucella (numai in vitro). Prezinta rezistental a Colistina; Proteus, toti cocii si bacilii gram pozitivi, Neisseria, Micobacterium, Corynebacterium, bacilii sporulati, inclusiv clostridiile, de asemenea agentii patogeni ai micozelor. Actiunea Colistinei este de tip bacteriostatic si bactericid; ea se exercita prin deteriorarea membranei celulare a germenilor microbieni, atat in stadiul de multiplicare, cat si in repaus.

Sulfatul de colistina este destinat cu precadere administrarii orale (pentru calea parenterala se utilizeaza metansulfonatul de colistina, mai bine tolerat local). Administrat per os, sulfatul de colistina nu se resoarbe practic din tubul digestiv, asa incat actiunea lui se exercita numai asupra florei patogene intestinale, produsul fiind lipsit de actiunea sistemica. La sugari insa, dupa administrarea per os a unor doze mari, o cantitate mica de antibiotic se poate resorbi, inregistrandu-se prezenta lui in serul sanguin si in urina. Sulfatul de colistina se elimina prin fecale, in majoritate inactivat. Antibioticul nu perturba microflora fiziologica a tractului digestiv. in clinica nu s-a constatat dezvoltarea rezistentei microbiene, chiar dupa tratamente prelungite. Colistina prezinta rezistenta incrucisata completa cu Polimixina B.

Indicatii Colistin

1) Infectii digestive cu germeni sensibili, atat la copii (diaree infectioasa, gastroenterite, toxicoze – in asociere cu forma injectabila – profilactic in cursul epidemiilor intraspitalicesti), cat si la adulti (gastroenterite, enterocolite, dizenterie bacilara, profilaxia suprainfectiilor la cirotici – in asociere cu tratamente clasice – colite meta- si postamibiene, diverticulite, rectocolite hemoragice, neoplasme infectate ale colonului).
2) Sterilizarea (eventual asociat cu sulfamide) intestinului in cadrul pregatirii preoperatorii pentru interventii pe tubul digestiv.
3) In febra tifoida si paratifoida A si B se administreaza asociat cu cloramfenicolul, prezentand interes mai ales in infectiile tifo-paratifice rebele, in recaderi si in sterilizarea purtatorilor de germeni.

Mod de administrare Colistin

Prematuri si nou-nascuti – aproximativ 50 000 U.I./kilocorp/zi, in 3 – 4 prize.
Sugari – 100 000-150 000 U.I./kg corp/zi, in 3-4 prize.
Copii:
–  intre 1 si 12 ani de 3-4 ori pe zi cate 1 000 000 U.I.
–  peste 12 ani si adulti de 4 ori pe zi cate 2 000 000 U.I.

Contraindicatii Colistin

Hipersensibilitate la Colistin in antecedente.

Reactii adverse

Nu se semnaleaza dupa administrarea per os.