Semne Simptome Litera C

Coloratia Pielii

Hiperpigmentatia pielii este definita prin cresterea cantitatii unui pigment (melanina) normal in organism sau aparitia lui intr-un loc neobisnuit, unde in conditii normale el nu se contine.

Hiperpigmentarea cutanata (melanodermie, melasma), atat difuza, cat si localizata, reprezinta coloratia inchisa a pielii, determinata de o infiltratie cu pigment a stratului profund al epidermului. Aceasta este provocata fie de o hipersecretie anormala a pigmentului cutanat (melanina), fie de localizarea anormala a acestuia. Hiperpigmentarea apare in majoritatea cazurilor ca o consecinta a expunerii prelungite si repetate la soare, fara masuri de fotoprotectie (lentiginele solare sau asa-numita fotoimbatranire cutanata), dupa varsta de 30-35 de ani.

Pentru diagnosticul hemocromatozei se poate face dozarea fierului seric si capacitatea totala de legare a fierului (CTLF). Profilul tiroidian va exclude hipertiroidismul. Dozarea cortizolului seric sau un test de stimulare cu ACTH vor indica boala Addison. Dozarea porfirinelor si porfobilinogenului in urina va diagnostica porfiria. Dozarea N-metil-niacinamidei urinare pune diagnosticul de pelagra.
Daca exista neclaritati dupa efectuarea testelor de mai sus, se poate facie biopsia cutanata sau hepatica pentru diagnosticul hemocromatozei sau tomografia abdominala pentru diagnostivul bolii Addison.