Colpocin T

Indicatii Colpocin

Biodisponibilitatea Metronidazolului in organism este similara atat pentru administrarea pe cale orala, cat si pe cale intravenoasa si vaginala, cu o semiviata medie de 8 ore. Atat componentii de baza cat si metabolitii lor, poseda in vitro actiune bactericida pe majoritatea bacteriilor anaerobe, precum si activitate trichomonicida. Dupa administrare orala, Metronidazolul este bine absorbit, peak-ul concentratiei plasmatice aparand intre 1-2 ore dupa administrare.

Concentratiile plasmatice de Metronidazol sunt proportionale cu dozele administrate.

Colpocin-T este indicat pentru: trichomoniaza simptomatica, atunci cand prezenta de Trichomonas a fost confirmata prin procedurile de laborator corespunzatoare; trichomoniaza asimptomatica; tratamentul Trichomoniazei asimptomatice la parteneri (T. Vaginalis are transmitere pe cale sexuala); amoebiaza; infectii cu bacterii anaerobe: Colpocin-T este indicat pentru tratamentul infectiilor severe cauzate de bacterii anaerobe susceptibile; infectii combinate aerobe si anaerobe (Antibioticele corespunzatoare tratamentului infectiilor aerobe se folosesc in aditie cu Colpocin-T); infectii intraabdominale; infectii ale pielii si ale structurilor dermice; infectii ginecologice; septicemia bacteriana; infectii ale oaselor si articulatiilor; infectii ale SNC; infectii ale tractului respirator inferior; endocardite.

Contraindicatii Colpocin

Colpocin-T este contraindicat la pacientii cu istoric privind hipersensibilitatea la metronidazol sau alti derivati de nitroimidazol. Colpocin-T este de asemenea contraindicat in primul trimestru de sarcina.

Precautii Colpocin

Pacientii cu tulburari hepatice severe metabolizeaza mai greu metronidazolul, ceea ce duce la acumularea acestuia si a metabolitilor sai in plasma. Ca urmare, pentru acesti pacienti se administreaza doze sub cele uzuale si cu precautii deosebite.

Sarcina si alaptare

Metronidazolul traverseaza bariera placentara si intra rapid in circulatia fetala. Folosirea Colpocinului T in tratamentul trichomoniazei pe parcursul celui de al II-lea si al III-lea trimestru de sarcina trebuie limitat la cazurile in care tratamentul local a fost inadecvat pentru controlul simptomelor. Decizia de folosire a metronidazolului la mame care alapteaza trebuie luata in functie de raportul beneficiu-risc.

Reactii adverse

Principalele doua efecte adverse majore semnalate la pacientii tratati cu metronidazol au fost: atacuri convulsive si neuropatie periferica, caracterizate ulterior in principal prin amortirea sau parestezia unei extremitati.
Cele mai frecvente reactii adverse semnalate au fost cele gastrointestinale, in special greata asociata uneori cu dureri de cap, anorexie si ocazional voma; diaree, tulburari epigastrice si crampe abdominale; s-a semnalat de asemenea si constipatie. In tratamentul cu Metronidazol s-au semnalat de asemenea urmatoarele reactii adverse: La nivelul gurii: gust intepator, metalic neplacut; s-au semnalat de asemenea gastrita si stomatita, acestea putand fi asociate cu cresterea brusca a Candidei care poate aparea in timpul terapiei efective.
La nivel hematopoietic: neutropenie reversibila.
La nivel cardiovascular: aplatizarea undei T.
Hipersensibilitate: urticarie, eritem, roseata, congestie nazala, uscaciunea gurii (sau vaginului sau vulvei) si febra.
La nivel renal: disurie, cistita, poliurie, incontinenta, senzatie de presiune pelvica.
Alte reactii: proliferarea candidei in vagin, scaderea libidoului, proctita si dureri trecatoare ale articulatiilor.

Supradozare

Nu exista antidot specific pentru supradoza de Colpocin-T, de aceea pacientului trebuie sa i se aplice un tratament simptomatic si de intretinere.

Interactiuni medicamentoase

Metronidazolul potenteaza efectul anticoagulat al warfarinei si al altor agenti anticoagulanti cumarinici, ducand la cresterea timpului de protrombina.

Mod de administrare Colpocin

Trichomoniaza: doze individualizate: la femei – o zi de tratament cu 2 g Colpocin-T, luat fie intr-o doza unica, fie in 2 doze divizate de cate 1 g (luate in aceeasi zi); 7 zile de tratament cu 250 mg Colpocin-T, de 3 ori/zi (cele 7 zile fiind consecutive); o tableta vaginala la Colpocin-T in fiecare seara, timp de 10-20 de zile, introdusa adanc in uter, dupa ce a fost in prealabil usor umezita.

La barbati – tratamentul trebuie individualizat, ca si pentru femei.

Amoebiaza: Adulti – pentru amoebiaza intestinala acuta (dizenterie amoebica acuta), 750 mg oral de 3 ori/zi timp de 5-10 zile; pentru abces hepatic amoebic: 500 mg sau 750 mg oral de 3 ori/zi, timp de 5-10 zile.
Copii – 35-50 mg 1k /kg corp/24 ore, impartit in 3 doze, oral, timp de 10 zile.
Infectii bacteriene anaerobice: 7,5 mg/kg corp, la 6 ore. Nu trebuie sa se depaseasca 4 g in 24 de ore.
Nota: Se recomanda a se lua tabletele orale dupa masa.