Gastroenterologie

Complicatiile hernielor hiatale

Sangerare si anemie feripriva – Unele hernii hiatale mari determina aparitia unor leziuni la nivelul stomacului . In cazul in care aceste leziuni sunt severe pot sa sangereze si duc la anemie prin lipsa de fier (anemie feripriva).

Reducerea fluxului sanguin la nivelul stomacului – Unele hernii hiatale devin atat de mari incat o treime sau mai mult dintre stomac patrunde prin intermediul diafragmului la nivelul toracelui, exercitand presiuni suplimentare asupra diafragmei sau plamanilor si, ocazional, o parte din stomacul care patrunde in cavitatea toracica se rasuceste cu reducerea fluxului sanguin la nivelul stomacului (strangulare). Aceasta produce durere severa in piept si dificultati la inghitire.

Boala de reflux gastroesofagian – O complicatie frecventa a herniei hiatale este boala de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian este cauzata de refluxul acidului si sucurilor gastrice in esofag.

Boala de reflux gastroesofagian se produce atunci cand relaxarea sfincterului esofagian inferior se produce intr-un moment nepotrivit (in alt moment decat al inghitirii alimentelor) si se mentine deschis pentru o perioada indelungata. In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii.