Gastroenterologie

Constipatia. Tratamente constipatie

constipatia1. Ce este constipatia ?

O afectiune foarte comuna si frecventa. Materiile fecale devin prea consistente, dificil sau chiar dureros de evacuat. Intervalul dintre scaune se mareste comparativ cu specificul fiecaruia (scaun normal inseamna pentru unii 2-3 pe zi si pentru altii 2-3 pe saptamana). Mai apar balonarea sau chiar crampele abdominale.

2. Care sunt cauzele constipatiei ?

– regimul alimentar sarac in fibre vegetale, care, fara a fi digerate, sunt totusi foarte utile deoarece adauga volum scaunului si stimuleaza peristaltismul intestinal, in acest fel crescand frecventa scaunelor.

  • – aport de lichide insuficient. Trebuie sa beti 1,5-2 litri de lichide zilnic
  • – unele cure de slabire sarace in fibre
  • – unele medicamente (calmantele bazate pe codeina), unele antiacide, antidepresive, preparatele cu fier, o parte din medicatia pentru afectiuni cardiace.
  • – unele afectiuni concomitente precum cele ale tiroidei, sindromul intestinului iritabil, sau afectiuni care silesc pacientul sa stea la pat
  • – sarcina – aproape o cincime dintre femeile insarcinate devin constipate, datorita in principal modificarilor hormonale.
  • – dolicocolonul, adica un intestin gros mai lung si mai dilatat decat de obicei, care poate avea si o peristaltica mai redusa.

CONSTIPATIA APARUTA BRUSC POATE FI UN SEMNAL DE ALARMA PENTRU CANCERUL DE COLON !!!

Sunt necesare teste?

Da, daca constipatia a aparut brusc, daca devine greu de controlat, daca e insotita de dureri persistente si sangerari la scaun, atunci este necesara o colonoscopie, un test la sangerarile oculte sau o irigoscopie.

Ce se poate face pentru a preveni sau ameliora constipatia?

  • – Consum ridicat de fructe, legume, cereale, suc proaspat stors, paine integrala
  • – Aport suficient de lichide (8-10 cani pe zi), de orice fel, cu exceptia celor alcoolice in exces, care au un efect invers, de deshidratare.
  • – Activitate fizica
  • – Mersul regulat la toaleta. A evita mersul la toaleta face ca data viitoare evacuarea sa fie mai dificila.

Tratamentul cu laxative poate incepe doar daca toate masurile de mai sus nu au dus la rezultate notabile. Laxativele pot crea dependenta. Odata reglat scaunul, laxativul trebuie intrerupt, nu continuat ca masura de precautie. Laxativele pe baza de fibre vegetale au un efect oarecum intarziat, la 12-24 de ore sau chiar mai tarziu, de aceea nu este cazul sa suplimentam cantitatea ingerata inainte de a constata un efect, pentru ca putem obtine un efect contrar.

Exista laxative stimulante ale miscarilor peristaltice, care trebuie utilizate cu prudenta deoarece pot produce „lenevirea intestinului” dupa cum cele de tip osmotic stimuleaza acumularea unei mari cantitati de lichid in intestin predispunand la crampe si balonari.

Daca nu se poate obtine o ameliorare este necesar un consult de specialitate.