Consumul excesiv de lichide

Polidipsia este consumul cronic a unor cantitati exagerat de mari de lichide, zilnic. Polidipsia este insotita aproape intotdeauna de o poliurie (excretia unui volum de urina mai mare de 2 litri pe 24 ore).

PolidipsiaTestele de baza includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, volumul urinar pe 24 h, osmolaritatea serica si urinara, profilul tiroidian, radiografia craniana si de oase lungi.

Pentru diagnosticul hiperparatiroidismului se poate doza parathormonul seric si calciul urinar (urina pe 24h). Examenul microscopic al sedimentului urinar sau biopsia renala vor ajuta la diagnosticul unei boli renale.

Daca se suspecteaza diabet insipid pituitar se poate face o tomografie cerebrala si dozare serica de hormon de crestere, FSH, LH, ACTH si TSh. Testul Hickey-Hare si monitorizarea aportului de lichide si volumului urinar dupa administrare de vasopresina sunt utile in diferentierea diabetului insipid pituitar de diabetul insipid nefrogen. Concentratiile vasopresinei circulante pot fi determinate prin teste imunologice de laborator.
Se recocomanda consultatia unui endocrinolog, inaintea solicitarii unor investigatii costisitoare.