Dieta Constipatie

Controlul constipatiei printr-un regim alimentar adecvat

Trebuie sa tinem cont ca, in mare parte, constipatia habituala apare datorita greselilor alimentare, de aceea, acestea trebuie combatute cat mai prompt!

Alimentatia in astfel de cazuri trebuie sa fie mixta, cu alimente bogate in fibre alimentare(celuloza). Se vor da 5-6 mese pe zi, la intervale egale si la ore fixe, pentru a stimula constant musculatura intestinala.

O astfel de dieta trebuie tinuta timp indelungat, cel putin trei luni. Dieta trebuie sa fie completata de un continut adecvat de vitamine, in special B1.

  • Consumati zilnic 20-35 gr de fibre alimentare, provenite din fructe si legume proaspete, precum si din cereale integrale si derivatele acestora. Fibrele – atat cele solubile cat si cele insolubile – reprezinta partea fructului, legumei sau a cerealelor pe care organismul nu o poate digera. Fibrele solubile se dizolva in apa cu usurinta si devin in intestine o textura moale, fina, asemanatoare cu un gel. Fibrele insolubile trec prin intestine aproape neschimbate. Cantitatea si textura fina a fibrei impiedica aparitia scaunelor tari si uscate care sunt dificil de eliminat. Persoanele care consuma multe alimente bogate in fibre sunt mai putin probabil sa ajunga constipati.

Ce legume veti consuma in caz de constipatie?

Cartofi, spanac, dovlecei, telina, vinete, fasole verde (nu uscata), bame, sfecla rosie, salata verde, rosii si verdeturi, in stare proaspata sau fierte. Evitati consumul de orez si morcovi, care au nevoie de o digestie mai prelungita si dau tendinta spre constipatie.

Ce fructe veti consuma in caz de constipatie?

Pere, mere, caise, prune, piersici, zmeura, cirese, citrice-proaspete si in cantitati cat mai mari posibil, precum si fructe uscate: prune, smochine, curmale. Evitati consumul de: banane, afine, seminte, nuci, alune, mere coapte.

Ce tip cereale si derivate ale acestora veti consuma in caz de constipatie?

Paine integrala, de Graham, paine de secara, fulgi de orez, paste fainoase in cantiate redusa.Veti evita consumul de paine alba, care este saraca in fibre alimentare.

  • Consumati zilnic minim 2 litri de lichide (supe, ciorbe, apa, sucuri naturale de fructe). Evitati consumul de produse cu continut de cofeina si alcoolul, care deshidrateaza si accentueaza tendinta spre constipatie. Consumate in cantitate mare, lichidele tapeteaza si lubrifiaza peretii intestinali, cresc volumul materiilor fecale, facandu-le mult mai usor de eliminat.
  • Consumati produse lactate precum: lapte batut, iaurt, chefir si smantana! Evitati consumul de branza de vaci, telemea slaba, cascaval sau unt, care sunt lipsite de fibre alimentare.
  • Din categoria produselor zaharoase, limitati-va consumul la dulceturi preparate in casa si sucuri naturale de fructe. Renuntati la consumul de dulciuri din comert, cu continut crescut de zahar rafinat, care prin contact cu mucoasele digestive dau nastere unor produsi de metabolism greu digerabili si foarte nocivi!
  • Evitati consumul de condimente iritante pentru tubul digestiv: usturoi, piper, ardei iute.
  • Evitati consumul de carne si oua in cantitati mari, pentru ca acestea nu contin fibre alimentare si necesita o digestie mai elaborata!

Dupa cum vedeti, pentru a scapa de constipatie, care ne ofera o indispozitie uneori foarte accentuata si scaderea randamentului profesional sau familial, avem nevoie de multa vointa pentru a urma un regim alimentar echilibrat si sanatos! Treptat, treptat, vom ajuta intestinul sa lucreze asupra unor alimente mai usor de digerat, iar rasplata nu va intarzia sa apara!