Coxtral

Compozitie coxtral

Coxtral

Substanta activa este nimesulida. Un comprimat de coxtral contine nimesulida 100 mg. Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu (tip A), hidroxipropilceluloza, docusat de sodiu, stearat de magneziu.

Indicatii coxtral

Coxtral este un medicament cu efect antiinflamator si de calmare a durerii. Acest medicament difera de alte medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene prin structura sa chimica.
Coxtral este recomandat pentru tratamentul durerilor acute, a osteoartritei dureroase (afectiune degenerativa a articulatiilor, de exemplu la genunchi sau sold), a menstruatiilor dureroase. Medicamentul este recomandat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 12 ani.

Contraindicatii coxtral

 • daca sunteti alergic la nimesulida sau la oricare dintre componentele Coxtral
 • daca sunteti alergic la acidul acetilsalicilic sau la alte medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei)
 • daca, in trecut, ati suferit de afectiuni diagnosticate ale ficatului dupa administrarea de nimesulid
 • daca aveti ulcer gastric sau duodenal, hemoragii (sangerari) la nivelul tractului gastrointestinal, hemoragii cerebro-vasculare sau alte hemoragii, afectiuni severe ale rinichilor sau ficatului, tulburari severe ale coagularii sangelui, insuficienta cardiaca severa
 • daca aveti varsta sub 12 ani
 • daca sunteti o femeie in al treilea trimestru de sarcina
 • daca sunteti o femeie in perioada de alaptare

Reactii adverse coxtral

Ca toate medicamentele, Coxtral poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reactiilor adverse descrise apar numai in cazuri sporadice. Acestea sunt, de obicei, usoare, au un caracter tranzitoriu si se remit in cursul primei saptamani de tratament.
In timpul tratamentului a fost observata aparitia diareei, senzatiei de greata si varsaturilor. Mai putin frecvent au fost raportate constipatie, scaune grase (steatoree) sau inflamatia mucoasei stomacului (gastrita). In cazuri foarte rare au survenit dureri abdominale, tulburari de digestie, inflamatia cavitatii bucale (stomatita), scaune cu sange (melena), hemoragii (sangerari) la nivelul stomacului si intestinului, care pot avea o evolutie severa, ulcere ale stomacului si duodenului. Sangerarile de la nivelul stomacului sau intestinului sau ulcerele/hemoragiile la nivelul mucoasei intestinale au consecinte mult mai severe la pacientii varstnici. Aceste probleme pot surveni in orice moment pe parcursul tratamentului, chiar fara simptome de alarma si fara o aparitie in trecut. Medicul va fi informat imediat si tratamentul cu nimesulida intrerupt in cazul aparitiei unui ulcer gastric sau duodenal sau a unei hemoragii care pot fi atribuite tratamentului.
Au fost raportate si urmatoarele reactii adverse: cefalee, somnolenta, ameteli, exceptional confuzie, tulburari de vedere, iritabilitate, nervozitate si insomnii.
Rar au survenit: eruptii, inrosirea pielii, eruptii papuloase, prurit; in mod exceptional, eruptiile pot fi mai severe (pana la vezicule sau necroze ale pielii).
Rar apar disfunctia rinichilor (nefrita interstitiala), edemul extremitatilor, hematuria (prezenta de sange in urina), cresterea creatininei si a acidului uric in sange (modificari ale analizelor de laborator care indica o afectare a functiei renale).
Poate aparea o crestere tranzitorie a valorilor de laborator ale enzimelor hepatice si/sau simptome ale unei afectari a ficatului.
Acestea includ: pierderea apetitului, disconfort gastric, varsaturi, dureri abdominale, astenie fizica, urina inchisa la culoare sau icter. Numai sporadic s-a notat o afectare severa a ficatului, in mod exceptional insotita de colestaza (oprirea excretiei de bila din ficat) si de inflamatia severa a ficatului – in acest caz, tratamentul trebuie intrerupt.
Au fost descrise cazuri putin frecvente de tulburari de formare a celulelor sangvine, cu scaderea numarului acestor celule in sange (trombocitopenie, anemie, pancitopenie), manifestate prin cresterea incidentei echimozelor (vanatailor), astenie si paloare. Ca si in cazul altor medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, au fost raportate reactii alergice (chiar forme severe), desi medicamentul nu fusese utilizat anterior. Rar, au fost raportate reactii alergice insotite de dispnee si astm bronsic la pacienti cu reactii de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la substante similare cu efecte antiinflamatorii (asa-numitii agenti antireumatici nesteroidieni). In cazuri izolate, au survenit edem al fetei sau edem generalizat, reactii de hipersensibilitate (asa-numitele reactii sistemice anafilactice sau anafilactoide), care pot duce la soc sau edem epiglotic, palpitatii, puls accelerat, tensiune arteriala crescuta sau scazuta, tulburari de mictiune.
Va rugam sa anuntati imediat medicul daca, in timpul tratamentului cu Coxtral, apar tulburari gastrice si/sau intestinale, cum sunt greata, varsaturi, dureri epigastrice si, in special, scaune negre (melena), probleme astmatice (dispnee), eruptii cutanate, umflarea (edem) fetei, picioarelor sau simptome neobisnuite.
Medicamente precum Coxtral se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Mod de administrare coxtral

Utilizati inotdeauna Coxtral exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza zilnica recomandata pentru adulti si copii peste 12 ani este de un comprimat Coxtral (100 mg nimesulida), dupa masa (doza zilnica maxima este de 2 comprimate Coxtral). Durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta. Nu este necesara reducerea dozei la pacientii cu afectiuni ale rinichilor care nu sunt atat de severe si la cei varstnici.
Cresterea dozei nu determina numai o intensificare a efectului, ci creste si riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Comprimatele se iau cu o cantitate suficienta de lichid.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlarii simptomelor.

Precautii

In cazurile indicate mai jos, este necesara nu numai respectarea dozei recomandate de catre medic, ci si prezentarea la consultatiile programate. Aceste recomandari sunt valabile pentru urmatorii pacienti:

 • pacientii cu afectiuni curente ale stomacului si intestinului, sau cei tratati deja in trecut pentru astfel de afectiuni
 • pacientii cu tulburari ale functiei inimii si rinichilor
 • pacientii varstnici si pacienti cu masa corporala redusa
 • pacientii tratati cu diuretice (medicamente care favorizeaza producerea de urina)
 • pacientii cu deficit de lichide in circulatie (de exemplu, dupa interventii chirurgicale extinse)
 • pacientii aflati in tratament cu medicamente care influenteaza coagularea sangelui (warfarina sau acid acetilsalicilic)
 • pacientii care primesc litiu

Au fost raportate cazuri rare in care tratamentul cu Coxtral a fost asociat cu leziuni severe ale ficatului. La pacientii la care, in timpul tratamentului cu Coxtral, apar simptome compatibile cu afectarea hepatica (de exemplu, icter, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, astenie fizica, urina de culoare inchisa) sau analize anormale ale functiei hepatice, tratamentul trebuie intrerupt. Acesti pacienti nu trebuie sa mai utilizeze Coxtral.
In timpul tratamentului cu Coxtral trebuie evitata administrarea concomitenta de medicamente cunoscute hepatotoxice (care determina leziuni la nivelul ficatului) si consumul excesiv de alcool, deoarece ambele pot creste riscul de aparitie a leziunilor hepatice.
In timpul tratamentului cu Coxtral, pacientii trebuie sfatuiti sa evite utilizarea altor analgezice (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii).
Coxtral poate masca febra cauzata de o infectie bacteriana asociata.
Medicamente precum Coxtral se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.
Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Sarcina si alaptarea

Coxtral nu trebuie utilizat in al treilea trimestru de sarcina si in perioada de alaptare.
Tratamentul cu Coxtral nu este recomandat in primele doua trimestre de sarcina si la femeile care incearca sa ramana insarcinate.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Forma de prezentare: Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 6 comprimate.
Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 10 comprimate.
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/Al a cate 10 comprimate.
Cutie cu un flacon din sticla bruna, cu capac din polietilena, a 100 comprimate.
Cutie cu un flacon din PEID, cu capac din polietilena, a 100 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaje sa fie disponibile pe piata.