Cresterea Colesterolului

Hipercolesterolemia este definita ca o crestere a nivelului de colesterol din sange.

Investigatiile utile in diagnosticul hipercolesterolemiei sunt: hemoleucograma, sumarul de urina, biochimia, examenul plasmei congelate peste noapte, free T4, TSH si electroforeza lipoproteinelor serice.

Daca aceste investigatii sugereaza o afectiune hepatica, se pot face testele functionale hepatice sau biopsia hepatica. Daca investigatiile sugereaza o afectiune renala, se recomanda consultarea unui nefrolog pentru evaluarea functiei renale si biopsie renala. In unele cazuri este necesara consultarea unui specialist in boli metabolice sau a unui endocrinolog.

Diagnostic Hipercolesterolemie:

Pentru a stabilii diagnosticul, trebuie efectuate cel putin doua dozari ale colesterolului la o luna interval. Se vorbeste de hipercolesterolemie incepand cu nivelul de 6,5 milimoli, adica 2,5 grame, pe litru. Evaluarea tine cont de cresterea normala a colesterolemiei cu varsta, cu aproximativ 0,26 milimoli (adica 0,1 grame) pe litru pentru fiecare zece ani de viata in plus peste 30 ani. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ateroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor). In cazuri limitate, se dozeaza separat cele doua varietati de colesterol: HDL colesterolul care protejeaza impotriva riscului bolilor coronariene si LDL colesterolul care, din contra, creste acest risc.

Tratament Hipercolesterolemie:

Acesta consta in reducerea, chiar in suprimarea, consumului de alimente bogate in colesterol: ouale (galbenusul, mai ales), organele, carnurile grase, mezelurile si untul. In plus, trebuie diminuat consumul de acizi grasi saturati de origine animala in favoarea acizilor grasi nesaturati, continuti in ulei de masline, de floarea soarelui, de porumb, de arahide, in margarina de floarea soarelui sau de porumb si in peste. Daca, dupa un regim de trei luni, colesterolemia ramane foarte ridicata, este prescris un medicament, in general un fibrat sau un inhibitor al unei enzime, HMG-CoA reductaza.