Dictionar medicamente litera C

Cyclo proginova

Compozitie Cyclo proginova

O cutie contine 11 drajeuri (albe) cu cate 2 mg estradiol-valerat si 10 drajeuri (maro deschis) cu cate 2 mg estradiol valerat si 0,5 mg norgestrel.

Actiune terapeutica Cyclo proginova

Produs hormonal pentru tratamentul efectelor insuficientei ovariene.

Indicatii Cyclo proginova

Sindromul de premenopauza, simptomatologia de privare dupa ovariectomie sau castrare prin iradiere pentru afectiuni necanceroase, amenoree primara si secundara (dupa excluderea posibilitatii unei sarcini; in amenoreea secundara cel mai devreme dupa 8 saptamani de la ultima menstra), alte tulburari menstruale.

Mod de administrare Cyclo proginova

In primul ciclu 1 drajeu pe zi din a 5-a pana in a 25-a zi a ciclului apoi 7 zile pauza, in continuare se va incepe cu administrarea din urmatoarea folie. In caz de amenoree se poate incepe oricand.
Atentie: sub tratament nu este voie sa se instaleze sarcina.

Contraindicatii Cyclo proginova

Sarcina, tulburari grave hepatice, tumori hepatice existente sau in antecedente. Icter de sarcina idiopatic sau prurit grav de sarcina in anamneza, sindromul Dubin-Johnson si Rotor. Procese tromboembolice in antecedente sau in evolutie. Diabet zaharat grav cu modificari vasculare, anemie, tumori hormono-dependente de uter sau de san, respectiv chiar o suspiciune in acest sens (chiar si dupa tratament). Endometrioza. Tulburari de metabolism lipidic, herpes de sarcina, anamneza. Otoscleroza cu perioade de inrautatire in cursul sarcinilor anterioare.

Reactii adverse Cyclo proginova

In cazuri izolate senzatie de tensiune mamara, tulburari gastrice, greturi, cefalee, modificarea greutatii corporale si a libidoului; sangerari intermenstruale. Motiv pentru o imediata oprire a tratamentului sunt: dureri de cap care apar pentru prima data sub forma migrenoasa sau mai des, dar de o intensitate deosebita; tulburari acute de vedere si alte deficiente senzoriale, primele semne de tromboflebita sau de manifestari tromboembolice, ca si operatii planificate (cu 6 saptamani inainte) si imobilizari prelungite (de ex. dupa accidente), aparitia unui icter, o hepatita anicterica sau un prurit generalizat, cresterea frecventei acceselor epileptice, o crestere mai accentuata a presiunii arteriale, sarcina.