Gastroenterologie

Despre arsurile la stomac

Procesul de digestie declanseaza secretia acizilor necesari transformarii alimentelor consumate. Totusi, anumiti factori, cum ar fi stresul, mesele copioase, consumul frecvent de alimente grase sau condimentate, pot determina producerea unei cantitati excesive de suc gastric sau pot deteriora mecanismele de protectie ale stomacului impotriva aciditatii.

Daca arsurile persista timp indelungat sau se agraveaza si nu sint tratate, ele pot duce la aparitia ulcerului gastro-duodenal. Uneori, desi arsurile sint in stomac, senzatia provine de la esofag, din cauza sucului gastric ce refuleaza in esofag. In acest caz, este vorba de refluxul gastro-esofagian. Acesta se traduce, de fapt, prin senzatie de voma si greata, arsura in spatele sternului, cu tendinta de a urca spre git, regurgitatii acide. In cazul aciditatii crescute, simptomele apar la 1-3 ore dupa masa si au o durata variabila, de la citeva minute, la citeva ore, senzatii de arsura in partea de jos a pieptului, gust acid sau amar, dureri de stomac.

Factorii care pot declansa arsurile gastrice sau refluxul gastro-esofagian sint stresul, fumatul, abuzul alimentar, sarcina, hernia hiatala. Pentru multe persoane, reactia organismului la stres presupune dureri de stomac, accese de diaree sau lipsa poftei de mincare. Toate functiile digestive sint animate de impulsuri nervoase si de secretii hormonale. Stresul poate influenta si modifica aceste semnale, perturbind buna functionare a intestinului. Cind o persoana face abuz alimentar, stomacul este nevoit sa secrete o cantitate mai mare de suc gastric. In plus, daca stomacul este prea plin, se creeaza o presiune intra-abdominala, care poate genera refluxul gastro-esofagian.

O afectiune lipsita de gravitate dar greu de depistat este hernia hiatala. Adesea, aceasta nu prezinta simptome. Apare atunci cind hiatusul esofagian slabeste si se largeste, iar o parte dintre alimentele din stomac se pot strecura in cavitatea toracica. Astfel, sfincterul esofagian nu se poate inchide complet, favorizind refluxul sucului gastric.

Numeroase studii au demonstrat ca fumatul afecteaza negativ procesul digestiei. El slabeste actiunea mecanica a muschilor, stimuleaza secretia acida a stomacului si slabeste sfincterul esofagian, permitind refularea continutului gastric in esofag.

Practic, o femeie din doua se plinge de arsuri gastrice in ultimele luni de sarcina, cind sistemul digestiv devine mai lenes si se mareste presiunea din abdomen. Sucurile gastrice au tendinta sa stagneze si sa refuleze in esofag.