Procto.ro – Ghid de sanatate si medicina

Dexferrum

Dexferrum
octombrie 05
21:26 2011

Actiune Dexferrum

Antianemic. Medicamentul reprezinta un complex de hidroxid de fier si dextran care e preluat din plasma decatre sistemul reticuloendotelial ce desparte complexul de fier si dextran. Dupa administrarea IM fierul se absoarbe cel mai mult in primele 72 de ore si restul in 3- 4 saptamani. Cantitati neglijabile defier dextran se pierd prin urina si fecale.

Indicatii Dexferrum

Tratamentul deficitului de fier acolo unde administrarea orala de fier este nesatisfacatoare sau imposibila.

Contraindicatii Dexferrum

Toate anemiile care nu se asociaza cu deficit de fier. Faza acuta a bolilor renale infectioase. Copii mai mici de 4 luni.

Precautii Dexferrum

Complexele parenterale de fier si carbohidrati pot provoca reactii anafilactice. Au fost inregistrate decese; de aceea utilizati fierul dextran injectabil doar la pacientii la care s-au stabilit cu exactitate indicatiile administrarii si la care testele de laborator confirma deficit acut de fier ce nu poate fi corectat prin terapie orala cu fier. Folosit cu maxima prudenta in caz de disfunctie hepatica.

Utilizati cu prudenta in timpul lactatiei si la pacientii cu antecedente de astm sau reactii alergice. Pacientii cu artrita reumatoida pot prezenta exacerbari ale durerii si tumefactiei articulare dupa tratamentul cu fier dextran. Efectele adverse pot complica afectiunile cardiovasculare la pacientii cu boli cardiovasculare preexistente.

Administrarea in lipsa indicatiilor poate determina depozitare excesiva a fierului cu posibilitatea unei hemosideroze exogene. Dozele IV sau IM mari pot provoca artralgii, dureri lombare, frisoane, ameteala, febra moderata/mare, cefalee, mialgie, greturi si varsaturi (debutul este la 24-48 h; simptomele dispar de obicei la 3-4 zile dupa administrarea IV si la 3-7 zile dupa administrarea IM). La administrarea IM se injecteaza in cadranul superior al fesei; nu se injecteaza niciodata in brat sau in alte zone expuse.

Observatii pentru pacient – familie

Pot apare durere sau colorarea tegumentelor in brun la locul de injectare; scaunele sunt de obicei de culoare neagra pana la verde inchis in timpul trtamentului. Nu luati fier pe cale orala sau vitamine in timpul administrarii fierului injectabil deoarece exista pericolul intoxicatiei cu fier. Anuntati daca apar reactii adverse. Tratamentul se poate intrerupe dupa corectarea anemiei.
Evaluarea si controlul terapiei
Investigati prezenta bolii coronariene, alergiilor semnificative sau astmului. Evaluati hematocritul si hemoglobina si numarul de reticulocite. Poate modifica testele osoase si culoarea sangelui recoltat la 4 h dupa tratament in brun. Poate creste fals nivelele bilirubinei si scadea pe cele ale calciului.

Interactiuni medicamentoase

Daca se administreaza cu cloramfenicol, pot creste nivelele serice ale fierului, datorita scaderii clearence-ului fierului si scaderea eritropoiezei datorita toxicitatii directe asupra maduvei osoase.

Reactii adverse

Reactii intarziate: artralgie, dureri lombare, ameteala, febra, cefalee, mialgie, greturi si varsaturi.
Hipersensibilitate: anafilaxie.
Gastro-intestinale: durere abdominala, greturi si varsaturi, diaree.
SNC: convulsii, sincopa, cefalee, parestezie, ameteala, dezorientare, lipsa constientei.
Cardiovasculare: durere toracica, soc, stop cardiac, hipotensiune, hipertensiune, tahicardie, bradicardie, aritmie.
Respirator: dispnee, bronhospasm, wheezing, stop respirator.
Musculoscheletal: artralgie, artrita, mialgie, dureri lombare, abces steril, inflamatie sau durere la sau langa locul de injectare IM, celulita, flebita locala la sau langa locul de administrare intravenoasa.
Hematologic: leucocitoza, limfadenopatie.
Dermatologic: urticarie, prurit, purpura, rash, cianoza.
Diverse: hematurie, episoade febrile, frisoane.

Mod de administrare Dexferrum

Dozarea se bazeaza pe rezultatele hematologice.
Injectie intravenoasa: Inainte de a se incepe terapia se face un test intravenos cu o doza de 0,5 mL injectata lent (mai mult de 30 sec pentru InFed sau 5 minute pentru DexFerrum). Pentru a va asigura ca pacientul nu are reactie anafilactica, se asteapta o ora sau mai mult pana la admnistrarea resutlui dozei. Pot fi administrate 2 mL sau mai putin zilnic pana cand se ajunge la cantitatea necesara de fier total. Se administreaza nediluat si lent 50 mg sau mai putin pe minut (1 mL sau mai putin/minut).
Injectie intramusculara: Se face un test cu o doza de 0,5 mL. Daca nu apar reactii adverse se administreaza pana cand se atinge cantitatea necesara de fier total. Nu depasiti doza zilnica de 25 mg de fier (0.5 mL) la nou-nascutii mai mici de 5 kg, 50 mg de fier la copii mai mici de 10 kg si 100 mg de fier pentru ceilalti copii.

About Author

Proctolog

Proctolog

Related Articles

banner hemoroizi

Ramanem conectati

    facebook     twitter     youtube     google+     rss
banner varice