Gastroenterologie

Diagnosticul hemoragiilor diverticulare

Examenul clinic. Diagnosticul hemoragiei diverticulare este unul de excludere, adica prin excluderea altor cauze posibile. Medicul va face un istoric medical si o examinare fizica, alaturi de alte investigatii.

Angiografia mezenterica inferioara. Angiografia selectiva prin artera mezenterica superioara identifica sediul exact al sangerarii si poate fi folosita si in scop terapeutic (oprirea hemoragiei prin embolizari tintite).

Angiografia reprezinta un tip de radiografie facuta dupa introducerea in vasele de sange ale unei substante speciale de contrast. Angiografia consta in introducerea unui cateter intr-un vas de sange. Inainte de inceperea procedurii se anesteziaza local zona de punctie (de obicei, zona inghinala). Cateterul este ghidat cu ajutorul floroscopiei pana la nivelul vasului de examinat. Cand ajunge in acesta zona, se elibereaza solutia de contrast si se efectueaza radiografiile.

Colonoscopia. Acest examen se face cu ajutorul unui endoscop ( un tub subtire, flexibil, cu un mic aparat de fotografiat la capat). Colonoscopul va fi introdus usor in rect si se va inainta usor prin intestinul gros. Medicul poate introduce o periuta prin colonoscop pentru a colecta mostre de tesuturi (biopsie) de la acest nivel. Cel mai adesea sediul exact al sangerarii nu poate fi indicat de colonoscopie.

Scintigrafie cu hematii marcate cu Technetiu. Acest test, consta in recoltarea unei cantitati de sange de la bolnav, amestecarea acestuia cu o cantitate de material radioactiv, numit Technetiu. Sangele marcat cu Technetiu este injectat in circulatia sangvina si astfel se va observa pe unde curge acest sange marcat, depistandu-se locul sangerarii.

Diagnosticul diferential se face cu:

  • Cancerul colonic este o tumora maligna de colon. In cazul cancerului de colon deseori apar si mucozitati in scaun, insotite de sange inchis la culoare (negru).
  • Rectocolita ulcerohemoragica (colita ulcerativa) este o afectiune inflamatorie a intestinului gros. Boala se manifesta prin scaune moi, diareice, cu continut de mucus si sange, uneori purulente, cu senzatie apasatoare de a iesi afara, senzatie care, uneori, nu este urmata de emisie de scaun (tenseme).
  • Colita ischemica
  • Diverticulul Meckel este un rest embrionar, in deget de manusa, din peretele intestinal, la jonctiunea dintre intestinul subtire si colon.
  • Endometrioza colonica se defineste prin prezenta unui tesut asemanator endometrului (mucoasei uterine) la nivelul colonului.