Diareea acuta

Diareea acută se caracterizează prin apariţia relativ bruscă de scaune frecvente (peste 3-4 pe zi) de aspect moale, apoase, însoţite de balonări, dureri abdominale (colici) şi de eliminări de gaze.

Este un simptom care se întâlneşte mai frecvent în sezonul cald şi în majoritatea cazurilor este cauzat de o infecţie a intestinelor cu diferiţi microbi: bacilul dizenteriei, bacilul febrei tifoide sau al febrelor paratifoide, bacilul coli, bacilul proteus etc. Unii din aceşti microbi se găsesc normal în tubul digestiv al omului, dar ei devin agresivi în urma unor greşeli de alimentaţie.

Alţi microbi pot fi introduşi în organism o dată cu apa şi alimentele contaminate ori prin intermediul mâinilor murdare. Copiii mici şi sugarii sunt mai sensibili la infecţiile intestinale. În cazurile de diaree produsă de microbi, de virusuri şi de unii paraziţi, bolnavul prezintă frisoane şi febră. Adeseori bolnavul are greţuri, vărsături, indispoziţie, stare de oboseală, de epuizare.

Diareea poate fi produsă şi de cauze neinfecţioase: mese copioase, alimente alterate, ciuperci otrăvitoare, emoţii puternice, călătorii (diareea turiştilor) etc. Din cauza inflamaţiei intestinului subţire (enterită) şi (sau) a intestinului gros (colită) se produce o accelerare a mişcărilor, a contracţiilor intestinelor iar alimentele sunt evacuate rapid, mai înainte de a apuca să se mistuie şi să se absoarbă în corp.

Astfel, organismul este lipsit de substanţe nutritive, de săruri minerale şi de vitamine. De asemenea, diareea şi vărsăturile duc la pierderi mari de apă şi de săruri minerale, fapt ce provoacă deshidratarea şi slăbirea organismului.

Primele îngrijiri. Bolnavul va sta în repaus la pat. Pentru calmarea contracţiilor intestinale se pun comprese calde pe abdomen (sticle cu apă caldă, o cărămidă caldă). Nu se va consuma nici un aliment timp de 24 ore, însă se va face rehidratarea cu multe lichide, sub formă de ceaiuri neîndulcite (infuzii de mentă, melisă, muşeţel, salvie, ceai antidiareic, ceai chinezesc, ape minerale).

Se vor da supe strecurate de morcovi şi pătrunjel, sărate. Nu se vor consuma fructe, legume, lapte dulce, miere. Colicile se vor calma cu Antidiareice (comprimate), iar pentru absorbţia gazelor intestinale se vor lua 4 comprimate de cărbune medicinal. Dacă este necesar, dozele de medicamente se repetă de 4 ori în 24 ore. A doua zi se reîncepe alimentaţia cu supe de zarzavat şi de carne, brânză de vaci, iaurt, ouă moi, cartofi copţi.

Medicul va continua apoi tratamentul în funcţie de cauza diareei, căci, dacă nu se tratează corect, diareea acută poate deveni cronică.

Atenţie! Igiena mâinilor, evitarea alimentelor alterate ori a exceselor alimentare pot preveni diareile acute.

3 comentarii la „Diareea acuta

 • 30/03/2009 la 20:12
  Legătură permanentă

  am facut operatie de colecist,si mult aprx.o luna si 1/2 eram tot timpul constipat.acum de o saptamina am diaree de 4 ori pe zi.am respectat intocmai regim. ca si dupa operatie.banuiesc ca medicamentele de inima sa provoace ac. lucru.ma tratez cu zeplan ,cordarone,diogsin,sentrn si talitonde cca o saptamina si dupa aceea am inceput sa am diaree.ce sfat imi dati ? multumesc.

  • 10/04/2009 la 12:13
   Legătură permanentă

   in mod cert nu are legatura cu operatia de colecist.in general medicamentele de inima dau constipatie, nu diaree.probabil ca aveti o enterocolita, ati consumat ceva semialterat si ar trebui sa consultati un medic pentru un tratament corespunzator.

 • 21/05/2012 la 14:58
  Legătură permanentă

  Am colon iritabil si sufar de diaree de peste 7 ani.
  Traiesc doar cu Ibutin si Imodium.
  Probabil din cauza ca pierd f multe vitamine si minerale ma simt f slabita si obosita mereu.
  Orice incercare de a lua vitamine , sau orice de imunitate se sondeaza cu diaree si mai puternica. Fructe nu pot manca.
  La doctor am tot fost dar de geaba. Probiotice – remediu doar pe moment.
  Ce pot sa fac sa ameliorez simptomele. Exista vreun remediu?
  Multumesc

Comentariile sunt închise.