Stiri Medicale

Diareea cronica si alte boli potential periculoase

Cotul tenismenului “este o inflamaţie la nivelul cotului care poate fi cauzată de un efort fizic pentru care nu sunteţi antrenat, precum ridicarea unei greutăţi prea mari sau desfiletarea unui capac de borcan bine capsat. Majoritatea celor afectaţi vin târziu la medic, iar tratamentele pe care şi le-au aplicat acasă „după ureche“, precum masajul, le fac mai mult rău. Intoleranţa la gluten, durerile abdominale sau oboseala cronică sunt alte afecţiuni de multe ori ignorate, dar care pot fi periculoase, avertizează specialiştii citaţi de ABC News.

Diareea cronică, semn de intoleranţă la cereale. Una dintre afecţiunile neglijate cu risc major asupra sănătăţii este intoleranţa la gluten, o proteină din cereale, precum grâu, secară, orz, ovăz, care induce reacţii alergice. Persoanele afectate slăbesc fără motiv, sistemul imunitar poate scădea dramatic şi nu sunt excluse nici depresiile. „Un copil mic poate muri din cauza diareei dacă afecţiunea nu este descoperită la timp şi dacă alimentele cu gluten nu sunt eliminate. În România, intoleranţa la gluten este subdiagnosticată, pentru că e nevoie de analize speciale. Prevalenţa este de peste 3%, dar numărul celor afectaţi ar putea fi cunoscut numai dacă s-ar face studii epidemiologice“, afirmă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. În unele cazuri, diagnosticul bolii se poate pune prin biopsie din intestinul subţire, dar în altele este nevoie de identificarea unor anticorpi din sânge. Intoleranţa la gluten are cauze genetice, dar pot fi afectaţi şi copiii care nu au fost alăptaţi sau cei ale căror mame au fumat în timpul sarcinii.

Crampele şi spasmele ascund boli ale intestinului. O altă afecţiune căreia i se dă mai puţină importanţă este sindromul de intestin iritabil. Acesta se manifestă prin dureri abdominale, diaree, constipaţie, crampe sau spasme şi este declanşat de un stres emoţional intens, de dezechilibre alimentare, tutun sau alcool. 30% dintre cei care se prezintă la secţiile de gastroenterologie suferă de acest sindrom. „Diagnosticul se pune prin excluderea cauzelor celor mai frecvente pentru aceste simptome. La vârstnici există pericolul să fie confundat cu cancerul de colon, gastrita sau ulcerul gastric“, explică Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica nr. 2 din Brăila. Graviditatea afecţiunii este dată de frecvenţa simptomelor. „Simptomele pot apărea o lună, două sau trei şi pot fi urmate de o pauză de un an“, mai spune medicul. Tratamentul se adresează simptomelor, prin eliminarea anumitor alimente, dar există şi medicamente care blochează receptori ai sistemului nervos intestinal.

Durerile de cot şi rupturile de ligamente. „Cotul tenismenului“ poate apărea la orice persoană care face un efort fizic ce depăşeşte forţa ei musculară, precum schimbarea unei roţi la maşină, desfacerea capacului unui borcan bine înfiletat sau zugră vitul. De regulă, durerea apare seara sau noaptea, la repaus. „Cotul tenismenului este o ruptură a fibrelor tendinoase şi ligamentoase. Din 800 de pacienţi pe care îi consult, 20 au şi o astfel de problemă. Mulţi dintre ei vin târziu, după o lună de la primele simptome. Prima fază a tratamentului constă în repaus şi în administrarea de antiinflamatoare locale sau orale. Este foarte important să se evite masajul“, explică Dia Ahmad, medic ortoped la Policlinica Titan din Bucureşti. Jumătate dintre cei trataţi astfel nu răspund însă la tratament. Mult mai eficiente sunt infiltraţiile locale cu un antiinflamator, urmat de fizioterapie şi kinetoterapie, mai spune specialistul.

Gravidele au „picioare neliniştite“. Sindromul picioarelor neliniştite apare mai ales în timpul somnului, dacă dormiţi pe spate. „Sindromul se manifestă prin mişcări involuntare ale picioarelor însoţite de o stare de nelinişte. Apare mai ales la gravide, dar şi la cei care suferă de hipertiroidie. Uneori, dacă mişcările sunt mai puternice, se poate confunda cu epilepsia“, explică profesorul Constantin Popa, directorul Institutului Naţional de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.

Oboseală cronică cu tulburări de memorie. O altă problemă a omului modern este şi aşa-numitul sindrom de oboseală cronică, ce se manifestă printr-o stare de oboseală care nu trece nici dacă dormiţi suficient şi care se agravează dacă faceţi activităţi fizice sau psihice. Potrivit Centrului pentru prevenţia şi controlul bolilor din SUA, persoanele care au acest sindrom suferă de oboseală severă timp de şase luni şi prezintă unul sau mai multe simptome precum tulbură ri de memorie, dureri de articulaţii şi de muşchi.

2 comentarii la „Diareea cronica si alte boli potential periculoase

  • cine areo idee despre tratamentul cu laser!!!!!!!!!ajutati-ma!!!este de folos???????

  • tratament cu laser la ce? ca se foloseste si la ochi, si la piele, si la diverse operatii, si la cur. fii mai specific

Comentariile sunt închise.