Dictionar medicamente litera D

Diphereline

Compozitie Diphereline

Flacon continand pulbere: triptorelina (DCI) 0,1 mg.
Excipient: manitol.
Solvent (pe fiola): clorura de sodiu 9 mg, apa 1 ml.

Indicatii Diphereline

Acest medicament este un analog al hormonului natural. Este indicat in: La barbat-in cancerul de prostata avansat – ca tratament de atac, inainte de a folosi forma de eliberare prelungita. Efectul este net mai favorabil la pacientii care nu au primit alt tratament hormonal. La femeie – in tratamentul infertilitatii feminine. Acest tratament este asociat cu alte terapii hormonale (gonadotropine) pentru fertilizarea in vitro urmata de transfer embrionar (FIVETE).

Contraindicatii Diphereline

Nu se va folosi in timpul sarcinii si alaptarii.

Precautii Diphereline

Acest tratament trebuie urmat sub stricta supraveghere medicala cu controale regulate clinice, biologice si radiologice.
Cancer de prostata: La inceputul tratamentului se poate observa accentuarea simptomelor clinice (mai ales a durerilor osoase), dar aceste manifestari sunt rare si in general tranzitorii. Ele determina o supraveghere atenta in primele doua saptamani de tratament, mai ales la pacientii cu risc de obstructie a cailor excretorii sau de compresie a nervilor spinali (metastaze vertebrale). Testosteronul trebuie verificat periodic si nu trebuie sa depaseasca 1 ng/ml. Raspunsul terapeutic este evaluat la nivel osos prin examen scintigrafic, iar la nivel prostatic (in afara examenului clinic si a tuseului rectal) prin ecografie sau CT.
In fecunditate feminina: raspunsul ovarian la asocierea triptorelinei cu gonadotrofine poate varia la aceeasi doza de la o pacienta la alta, iar in anumite cazuri de la un ciclu la altul pentru aceeasi pacienta. Trebuie acordata o atentie mai mare pacientelor cu ovare polichistice. Inductia ovariana nu trebuie realizata decat sub supraveghere medicala si controale clinice si biologice regulate: dozare de estrogeni plasmatici, ecografie. In caz de raspuns excesiv al ovarelor se recomanda intreruperea tratamentului oprind injectiile cu gonadotrofine, dar continuand 2-3 zile injectiile cu triptoreline pentru a evita aparitia spontana a unui pic de LH.
Alte posibile efecte ale medicamentului: ca toate medicamentele active, acest medicament poate da, la anumite persoane, efecte mai mult sau mai putin jenante.
La barbat in anumite cazuri rare, este posibil sa observam la inceputul tratamentului o accentuare a simptomelor prezente: tulburari urinare, dureri osoase. Aceste simptome pot surveni si in cazul in care efectul tratamentului este favorabil. Aceste cazuri trebuie raportate imediat medicului.
In timpul tratamentului mai pot aparea: valuri de caldura, durere la punctul de injectare, scaderea libidoului, impotenta. Aceste manifestari sunt in general tranzitorii si dispar in 1-2 saptamani de la inceputul tratamentului.
La femeie in timpul tratamentului este posibil sa apara efecte secundare, chiar in cazul cand efectul tratamentului este favorabil: bufeuri de caldura, mucoasa vaginala uscata, cefalee, astenie. Asocierea cu gonadotropine poate da dureri pelviene si/sau abdominale care necesita consult medical de urgenta.

Farmacodinamica

Triptorelina este un analog de GnRH natural. Studiile au aratat ca dupa o stimulare initiala, administrarea prelungita de triptorelina antreneaza inhibarea secretiei gonadotrope, suprimand astfel functiile testiculare respectiv ovariene. In plus a fost demonstrat prin studii si un efect direct prin diminuarea sensibilitatii receptorilor periferici de GnRH.
Cancer de prostata: La barbat administrarea unei doze zilnice de triptoreline poate antrena o crestere initiala a nivelurilor sanguine de LH si FSH care determina o crestere initiala a nivelului sanguin de testosteron. Continuarea tratamentului determina diminuarea nivelului de LH, FSH respectiv diminuarea nivelului de testosteron pe toata durata administrarii produsului. In paralel se poate observa o crestere initiala, tranzitorie a fosfatazei acide la debutul tratamentului. Pe parcursul tratamentului se observa o ameliorare a datelor functionale si obiective.
In fecunditate feminina: administrarea cotidiana a Dipherelinei determina o faza initiala de stimulare gonadotropa (LH, FSH) urmata de o faza inhibitorie. Acest tratament asigura deci supresia unui peak intercurent de LH si permite obtinerea unei foliculogeneze de mai buna calitate si o recrutare foliculara crescuta.

Mod de administrare Diphereline

O injectie zilnica subcutanata.
Conditii de eliberare: Farmacistul nu poate elibera medicamentul decat in prezenta unei retete.
Acest medicament a fost prescris pentru o situatie precisa: nu poate fi adaptat unui alt caz, nu poate fi reutilizat fara aviz medical, nu poate fi recomandat unei alte persoane.
Termen de valabilitate: Nu trebuie depasita data limita de utilizare indicata clar pe ambalajul exterior.
Conditii de pastrare: Conservare la temperatura sub 25 grade C.