Gastroenterologie

Diverticul Meckel

Diverticulul Meckel este o anomalie congenitala (prezenta la nastere) caracterizata prin prezenta unui sac (o punga) la nivelul peretelui intestinului subtire. Diverticul Meckel este localizat la nivelul ileonului distal, la circa 70-100 cm de valva ileo-cecala. Este un diverticul adevarat, adica peretele diverticulului este format din aceleasi structuri ca si peretele intestinal. Diverticul poate sa contina tesut asemanator celui de la nivelul stomacului, duodenului, jejunului, pancreasului sau colonului. Diverticulul Meckel este intalnit la 2 – 3% din populatie si este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei.

Diverticulul Meckel este un diverticul intestinal care rezulta din incapacitatea ductului vitelin (canalul omfalomezenteric) de a se inchide complet in a 7-a saptamana a vietii intrauterine. Diverticulul Meckel este, de fapt, o ramasita a canalului omfalomezenteric. Ductul vitelin este captusit cu straturi de tesut intestinal care contin celule pluripotente ( se pot dezvolta in orice tip de celula din organism).

Celulele cele mai frecvente gasite in mucoasa diverticulilor Meckel sunt celulele gastrice (prezente in 50% din cazuri). Secretiile foarte acide ale celulelor gastrice favorizeaza aparitia ulcerelor la nivelul diverticulului Meckel.

La nivelul diverticulului Meckel s-a constat prezenta, uneori, a celulelor pancreatice. Secretiile alcaline ale celulelor pancreatice sunt considerate a fi sursa inflamarii diverticulilor in aproximativ 5% din cazuri. Inflamarea diverticulilor este cunoscuta sub numele de diverticulita.