Gastroenterologie

Diverticuloza

Diverticulii reprezinta hernierea (proeminenta) mucoasei peretelui colonului prin musculatura acestuia. Peretele colonului este format din 4 tunici dispuse concentric, care de la interior spre exterior sunt: mucoasa,submucoasa,musculara si seroasa. Diverticulii sunt pungi formate din pliurile mucoasei peretelui intestinal. Marimea lor variaza de la cea a unui bob de mei pana la marimea unei cirese.

Diverticuloza se defineste prin prezenta unui numar variabil (in medie 5 – 20) de diverticuli la nivelul peretelui tubului digestiv.Deobicei, aceasta boala nu provoaca simptome.

Diverticulii sunt extrem de frecventi si prevalenta lor creste cu varsta. Intr-adevar, este raspandita in randul persoanelor peste 60 de ani si in tarile industrializate (unde afecteaza mai mult de 50% din populatie, probabil datorita unui regim alimentar sarac in fibre). Diverticuloza colonica apare foarte rar inaintea varstei de 30 ani, creste cu varsta si este intalnita la mai mult de 50% din persoanele peste 70 de ani.

Diverticulii apar in special la nivelul colonului sigmoid, dar deobicei nu este singurul atins. In 80% din cazuri diverticulii intereseaza colonul sigmoid, colonul descendent si chiar colonul transvers. In 15% din cazuri diverticuloza afecteaza intreg colonul.Colonul este format din patru segmente:colon ascendent, colon transvers, colon descendent si colon sigmoid.

Mecanismul de aparitie a diverticulilor nu este pe deplin inteles. Se considera ca hipertrofia (ingrosarea) musculaturii intestinale creaza zone de hiperpresiune(presiune inalta) in interiorul lumenului colonului. Alte teorii considera ca spasmele musculare sau contractia nesincrona a musculaturii intestinale contribuie la cresterea presiunii in interiorul lumenului colonului.

Datorita hiperpresiunii, mucoasa este impinsa prin musculatura peretelui intestinal,rezultand diverticulii. Zonele interesate sunt in special cele cu musculatura slabita,cum ar fi zonele unde vasele sanguine patrund in peretele colonului. Hipertrofia musculara este predominanta la nivelul sigmoidului,de aceea diverticulii apar in special la nivelul colonului sigmoid. La persoanele in varsta, mucoasa intestinala este mult mai fragila; acesta este ,probabil,  motivul pentru care diverticulii apar mai frecvent la persoanele in varsta.

Potrivit unei teorii populare, exista o cavitate situata la nivelul mucoasei care functioneaza ca o supapa. Aceasta va permite gazelor intestinale sa patrunda, iar tesutul se va umfla ca un balon.