Dixidextracaina

Compozitie Dixidextracaina

Fiole de 2 ml continand 0,010 g clorhidrat de cincocaina, 0,040 g clorhidrat de lidocaina in 0,120 g Dextran-70.

Actiune terapeutica Dixidextracaina

Dixidextracaina-70 este o asociere a doua anestezice locale, care se potenteaza reciproc, dizolvate intr-o solutie apoasa 6% de Dextran, vehicul macromolecular cu dublu rol: accelerarea difuziunii amestecului anestezic in LCR, concomitent cu intarzierea resorbtiei lui in sange si deci cresterea duratei anesteziei pana la 3-7 ore.

Densitatea preparatului fiind de 1,025, acesta este hiperbar in raport cu LCR (densitatea LCR este de 1,003 – 1,008). Efectul anestezic al Dixidextracainei este superior celui al fiecarei componente administrare separat. Durata anesteziei depinde de doza administrata, rezultand o anestezie de 3-5 ore pentru etajul abdominal superior, 4-6 ore pentru etajul abdominal inferior, 6-7 ore pentru extremitatile pelvine. Tesiunea arteriala poate scadea brutal la 1-2 minute dupa injectarea solutiei anestezice; scaderile presiunii sistolice cu mai mult de 25% trebuie corectate (cu amine vasopresoare). Durata analgeziei postanestezice depaseste durata paraliziei motorii.

Indicatii Dixidextracaina

Rahianestezie.

Mod de administrare Dixidextracaina

Intrarahidian lombar (L4 – L5), 0,5-1,2 ml.

Contraindicatii Dixidextracaina

Alergie la una din componente, insuficienta cardiaca acuta, tulburari severe de conducere la nivelul miocardului; situatii care contraindica rahianestezia.

Reactii adverse Dixidextracaina

Uneori hipotensiune, deprimare respiratorie, cefalee, ameteli, varsaturi.