Semne Simptome Litera D

Durere oculara

Bolile ochiului deseori insotite de dureri de ochi afecteaza, deseori, activitatea zilnica a pacientului. Pentru a mentine sanatatea ochilor, uneori este nevoie doar de un efort foarte mic. Desi nu toate afectiunile oftalmologice pot fi prevenite, exista nenumarate masuri care ajuta la stoparea evolutiei afectiunii. In primul rand, trebuie subliniata importanta unei alimentatii sanatoase, urmand: protectia ochilor impotriva razelor soarelui, controlul medical periodic, purtarea ochelarilor de protectie daca lucrati foarte mult la calculator.

Exista mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari de vedere, printre care se regasesc: vedere incetosata, halouri, pete oarbe, flocoane etc. Vederea incetosata consta in pierderea claritatii acesteia si incapacitatea de a observa micile detalii. Petele oarbe sau scotoamele sunt „gauri negre” in campul vizual, care conduc la limitarea partiala a campului vizual, perceputa sau nu de catre pacient.

Daca prezentati tulburari de vederea (devine neclara, apar petele oarbe, halourile sau vederea intunecata), intotdeauna, trebuie sa solicitati un consult de specialitate. Aceste simptome pot fi specifice unei boli de ochi, imbatranii, unor leziuni oculare sau consecintele unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, care afecteaza mai multe organe din corp.
Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu trebuie ignorate, deoarece se agraveaza si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii!

Boli comune ale ochiului insotite deseori de dureri

Prezbiopia – dificultatea de a focaliza obiectele aflate la scurta distanta din cauza scaderii flexibilitatii cristalinului. Afectiunea este specifica persoanelor care au trecut de varsta de 40 de ani.
Cataracta – presupune vedere incetosata, dificultate la adaptare la vederea nocturna, halouri luminoase si sensibilitate la lumina puternica. Cauze: varsta inaintata, diabetul zaharat, glaucomul, administrarea indelungata de corticosteroizi, leziuni oculare, etc. Vederea va fi afectata si este necesar tratamentul si interventia chirurgicala.
Glaucomul – este cauzata de lezarea nervului optic este afectat. Deseori, tensiunea oculara este ridicata, apar pete oarbe si in cele din urma, apare orbirea laterala.
Retinopatia diabetica – este o complicatie a diabetului zaharat care poate conduce chiar si la sangerari la nivelul retinei. Si aceasta este o cauza frecventa de orbire.
Degenerescenta maculara – consta in pierderea vederii centrale. Afectiunea se caracterizeaza prin vedere incetosata (mai ales in timpul cititului), vedere distorsionata (linii ondulate), lipsa de perceptie a culorilor, ca urmare a deteriorarii maculei. Factori de risc: fumatul, expunerea indelungata la lumina puternica, antecedente familiale, obezitatea si bolile cardiovasculare.
Infectii oculare, inflamatii sau alte leziuni.
Flocoane – sunt particule minuscule care se deplaseaza in campul vizual. Desi de cele mai multe ori sunt de scurta durata si inofensive, pot semnala si o dezlipire de retina.
Dezlipirea de retina – include simptome ca flocoanele, opacitate a vederii, senzatia de umbra sau voal care acopera partial sau in totalitate campul vizual.
Nevrita optica – afectiune caracterizata prin inflamatia nervului optic din cauza unei infectii sau a sclerozei multiple.
Accidentul vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor.
Tumori cerebrale.
Sangerari oculare.
Arterita temporala– inflamatia unei artere de la nivelul creierului care furnizeaza sange nervului optic.
Migrenele, durerile de cap – puncte luminoase, halouri sau modele in zig zag. O migrena oftalmica este cauzeaza numai simptome vizuale fara dureri de cap.

Alte potentiale cauze: oboseala, expunerea la factori de mediu (incetosarea vederii temporara si reversibila), anumite medicamente.

Medicamente care pot afecta vederea: antihistaminice, anticolinergice, derivati de digitalice (temporar), unele tipuri de medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (guanetidina, rezerpina si diureticele tiazidice), indometacin, fenotizina (ocmpazine pentru greaza, thorazine si stelazine pentru schizofrenie), medicamente utilizate in tratamentul malariei, etambutol (pentru tuberculoza).

In cazurile clare de conjunctivita, clinicienii sunt tentati sa instituie tratamentul cat mai repede, fara cultura si antibiograma. Este necesara totusi recoltarea unei culturi si efectuarea unui frotiu, mai ales daca se suspecteaza o infectie cu Neisseria.
Frotiul este de asemenea util pentru evidentierea eozinofilelor, in cazul conjunctivitei alergice. Se poate folosi si un colorant pe baza de flouresceina pentru diagnosticul corpilor straini.
Pentru diagnosticul glaucomului se foloseste tensometria (determinarea presiunii intraoculare). De fiecare data cand exista incertitudinea diagnosticului este recomandata consultatia unui oftalmolog.