Durere a penisului

Durerea peniana este durerea resimtita la nivelul organului genital masculin, care poate fi descrisa ca si usturime sau durere de intensitate diferita.

Durerile de penis pot avea numeroase cauze. Daca durerile se insotesc de curbarea penisului, poate fi vorba de boala Lapeyronie, foarte frecventa la 50 de ani.

Durerile din timpul erectiei se pot datora unei inflamatii a preputului, adesea asociata cu aceea a glandului, sau unei ate prea scurte.

Daca se simt senzatii de arsura, mancarimi, poate fi cazul unei infectii a pielii (dermita). Asociata cu o scurgere anormala a penisului, este adesea semnul unei boli cu transmitere sexuala.

O durere in abdomenul inferior poate insemna ruptura de uretra sau inflamarea prostatei (prostatita), care poate afecta si penisul.

Durerea de testicule poate fi cauza unei epididimite, infectie bacteriana a epididimului, organ situat in testicule. Oricum, un consult urologic se impune deindata ce se constata o problema.

Tesutul erectil este inconjurat de inca un de tesut special, de o membrana numita tunica albuginea. Scopul acesteia este sa captuseasca penisul, pentru a-l mentine in forma si pozitia corespunzatoare.

Fractura de penis apare atunci cand aceasta membrana se fisureaza. Barbatii aflati in aceasta situatie neplacuta pot auzi un sunet specific de rupere si simt o durere ascutita. Penisul incepe apoi sa se umfle repede si apare un hematom la locul fracturii.

Cele mai importante investigatii sunt sumarul de urina, urocultura si examenul microscopic si cultura din orice secretie locala. Uneori este necesar masajul prostatic pentru obtinerea unei probe adecvate.
Daca se suspecteaza uropatie obstructiva sau litiaza renala se poate face o urografie.
Daca aceste investigatii sunt negative se recomanda consultatia unui urolog. Acesta va solicita cel mai probabil o cistoscopie si o pielografie retrograda.