Semne Simptome Litera D

Durerea in timpul actului sexual

Durerea in timpul actului sexual  este o durere survenind la femeie in timpul raporturilor sexuale. In general, se deosebesc dispareuniile de penetrare sau superficiale, care survin de la inceputul patrunderii penisului in vagin, si dispareuniile profunde, resimtite in burta atunci cand penetrarea este completa. De altfel, o dispareunie poate fi primara (survenind de la primele relatii sexuale) sau secundara (aparitia ca urmare a unui eveniment marcant, o nastere, de exemplu).

Durerea in timpul actului sexual este o problema cu care se confrunta atat fetele care isi incep viata sexuala, cat si femeile cu experienta. Din pacate, nu intotdeauna femeile care prezinta aceste dureri se adreseaza specialistului. Unele considera durerea o varianta a normei, altele cred ca exista o anumita „incompatibilitate” cu partenerul. Cu timpul organismul se deprinde cu senzatiile dolore si astfel femeia este in asteptarea lor continua, apare frica de contact sexual, tendinta de evitare a acestuia. Dea ceea fara ezitare se va merge la specialist pentru a rezolva aceasta problema care poate sa aiba consecinte neplacute atat pentru statutul psihologic si sanatatea fizica a femeii, cat si pentru relatia in interiorul cuplului.

Este importanta descoperirea unor dovezi de abuz sexual, atat prin anamneza cat si prin examen fizic, inaintea altor investigatii.
Testele de rutina includ:

  • hemoleucograma
  • VSH
  • sumar de urina
  • urocultura cu antibiograma (daca este necesar)
  • frotiu si cultura din mucoasa vaginala. Un test Papanicolau este de asemenea recomandat.

Daca se suspecteaza sarcina, se recomanda efectuarea unui test de sarcina.
Daca exista o masa tumorala pelvina, ecografia abdomino-pelvina poate fi de ajutor.
Se recomanda consultatia unui medic ginecolog, inaintea solicitarii acestei investigatii.
Daca se suspecteaza distrofia vulvara, biopsia poate fi folositoare.
Daca examenul ginecologic este negativ, este indicata consultatia unui psihiatru.