Durerile de gat si gatul inflamat

Durerea de gat este o afectiune in care tesuturile faringelui sunt iritate si inflamate, cauzand brusc durere severa a gatului. Inflamatia faringelui si a structurilor limfoide ale gatului (amigdalele) este cunoscuta sub denumirea de angina.Durerile de gat si gatul inflamat

Amigdalita consta in inflamatia amigdalelor. Amigdalita acuta se caracterizeaza prin dureri mari la inghitire, temperatura ridicata, dureri de cap si musculare etc. Local se observa congestia mucoasei faringiene, amigdalele sunt marite si acoperite cu puncte albicioase purulente care se pot mari formand o pseudomembrana alb-galbuie care acopera toata suprafata amigdalei, nedepasind marginile ei. Asa se deosebeste de angina difterica la care pseudomembranele depasesc amigdalele.
Amigdalita cronica apare in urma puseurilor repetate de amigdalita acuta. Boala este discreta cu o usoara jena la deglutitie, cu intepaturi spre ureche, uneori tuse seaca, sub-febrilitati etc. Prin puroiul ce-1 contin pot fi sursa unor infectii la incheieturi, inima, rinichi etc. Medicii recomanda operatia.
Durerile de gat se vor trata cu multa atentie deoarece, daca stafilococul nu este distrus, poate trece in sange (apare reumatism).

Pentru un caz sugestiv de faringita streptococica o cultura poate fi singurul test pentru a pune diagnosticul si a incepe terapia antibiotica. In cazurile mai dificile screeningul pentru antigenele streptococice poate fi indicat (titrul ASLO). Titrul ASLO este foarte important atunci cand se suspecteaza reumatismul articular acut..
Daca inflamatia persista trebuie facut un test Monospot si o cultura pentru gonoreea. Totusi, desi sunt putine rezultate fals negative la testul Monospot, 10 % sunt rezultate fals pozitive. Frotiul sangvin pentru limfocite atipice poate fi folositor precum si titrul anticorpilor heterofili.